15 березня 2022 р. 17:51

«Відеозаготовки» Зеленського та «теплий прийом» росіян в Херсоні: журналісти спростовують російські фейки

«Відеозаготовки» Зеленського та «теплий прийом» росіян в Херсоні: журналісти спростовують російські фейки

Російська пропаганда і далі продовжує множити фейки, аби збити нас з пантелику та зламати нашу волю до спротиву.

 «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксує та спростовує російську брехню, а тепер ще й розповідає про головні фейки слухачам «Українського радіо».

Ефірні випуски можна прослухати щодня о 07:50 та 19:50 під час головного радійного інформаційного марафону під час воєнного стану.

Тож, основні фейки, спростовані станом на 14 березня.

Фейк. У Херсоні радіють приходу Росії. Прокремлівські телеграм-канали поширили фейк, що в Херсоні люди буцімто «радіють приходу Росії»..

Насправді саме 13 березня в Херсоні кілька тисяч людей вийшли на мирну акцію «Херсон — це Україна» з плакатами й українськими прапорами. Вони також скандували «Додому», «Домой пока живой», «Україна понад усе», «Слава нації — смерть ворогам», «Русский солдат, иди на**й», «Херсон — це Україна», «Россия — параша, победа будет наша». Пізніше на мітингу окупанти відкрили вогонь.

Фейк. На Франківщині можна за лічені години усиновити евакуйованих дітей, що залишилися без опіки. Голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук таку інформацію заперечує: «Зустрічається інформація, що за дві-три години дитину можна усиновити, і навіть без документів. Це не відповідає дійсності. Процедура з усиновлення залишається без змін. Всі діти, яких ми прийняли, наразі залишаються під наглядом. Про них піклуються також і наші вихователі. Їх оглядають лікарі. Дбаємо про дітей, як про своїх». 

Фейк. 180 іноземців було вбито біля Львова російськими ракетами. Речник Міноборони України Маркіян Лубківський в коментарі CNN взагалі заперечив присутність в центрі іноземців, а також назвав цей фейк «неправдою та чисто російською пропагандою». За даними Львівської обласної військової адміністрації, під час обстрілу Яворівського полігону, де розташований центр, загалом загинуло 35 людей та 134 отримали поранення. 

Фейк. СБУ запроваджує нові правила комунікації. Служба безпеки України спростувала фейкову інформацію, що в Україні нібито будуть записувати всі телефонні дзвінки, а також повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook. Деталі тут і тут

Фейк. Житомирська облрада оголосила екстрену евакуацію громадян. Сайт Житомирської обласної ради 13 березня зазнав хакерської атаки — на ньому опублікували фейкове оголошення нібито про екстрену евакуацію громадян. У фейковому повідомленні також закликали «не чинити опір окупантам». 

Фейк. Відео відвідин Зеленським поранених у госпіталі було записане заздалегідь — ще у лютому. Таку інформацію ширять російські пропагандисти й українські проросійські політики. Зокрема Ілля Кива. У таких повідомленнях йдеться, що на відео у супроводі Зеленського знаходиться Інна Дерусова, яка загинула під час виконання бойового завдання у Охтирці Сумської області 26 лютого. Насправді на відео була не Інна Дерусова, а Тетяна Остащенко, яку влітку 2021 року призначили на посаду командувачки Медичних сил української армії.

Фейк. ДСНС поширили постановне відео, як українські сапери знешкоджують авіабомбу. У таких повідомленнях заявляють, що цей тип бомби має тонкі стінки, і при падінні боєприпас мав би вибухнути. Як пише StopFake, пропагандисти заявляють, що на землі взагалі немає жодних слідів падіння снаряда. Проте це відео було оприлюднено на офіційній сторінці Державної служби України з надзвичайних ситуацій. На відео — осколково-фугасно-запальна авіабомба ОФЗАБ-500, заборонена Конвенцією про конкретні види звичайної зброї для застосування у районах зосередження цивільного населення. Розмінування проводилося у Чернігові 9 березня, після чергового бомбардування міста російською авіацією», — пишуть фактчекери. 

Фейк. Українські військові у Харкові викрали представника ООН. У повідомленнях йдеться, що українські військові представника Організації Об’єднаних Націй у Харкові, а ще — прибули на базу ООН у Краматорську і відібрали автотранспорт у співробітників. Це — неправда. Фейк вже спростували фактчекери із VoxCheck. Бійці ЗСУ не викрадали представника ООН в Харкові.

Фейк. Танкову атаку на Миколаїв очікують о 14:00. Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що в мережі поширюють старий фейковий запис з нібито його голосом про танкову атаку на Миколаїв о 14:00. Кім додав, що жодних танкових груп біля міста немає. 

Нагадаємо, в Україні з 24 лютого росіяни вбили чотирьох журналістів.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися