18 січня 2024 р. 18:34

Маніпуляція пропаганди: під прицілом заява Дмитра Кулеби

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Після заяви Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо того, що українці будуть захищати свою країну за будь-яких обставин, ворожі telegram-сміттярки одразу відреагували.

Ворожій паблік "УКРОПСКИЙ ФРЕШ" опублікував текст із заголовком (мовою оригіналу): "Кулеба заявил, что все украинцы кроме его семьи будут воевать против России". Але саме таку заяву очільник українського МЗС не робив – це відверта вигадка. Про деталі – далі у матеріалі.


Знімок з екрана

Видання ABC News 15 січня 2024 року опублікувало інтерв’ю з міністром МЗС України Дмитром Кулебою, де він заявив: "Навіть якщо у нас закінчиться зброя, ми будемо боротися лопатами, тому що на карту для України поставлено існування цієї нації".

Сміттярка наводить дуже змінену цитату (мовою оригіналу): "Все украинцы будут биться лопатами, если Запад перестанет давать нам оружие. Речь идет о существовании страны".

Український міністр дійсно зробив свою заяву в контексті розмови про допомогу Україні від наших західних партнерів, але річ не йшла про зброю. Тобто це типова маніпуляція, яка стала підставою для фейкового заголовка. Також треба акцентувати, що голова дипломатичного відомства не казав, що всі українці будуть битися.

Такий заголовок пропагандисти нібито виправдовують іншою заявою Дмитра Кулеби, яка була опублікована 15 серпня 2022 року. Тоді в інтерв’ю виданню "Гордон" український міністр дійсно розказав: "І годині, мабуть, о третій ранку в ніч із 24-го на 25-те я дістався кордону. І в цей самий момент приїхали мої діти, мої батьки та мої собаки. Я всіх обійняв, поцілував, почухав за вушком. І я в’їхав в Україну, а вони виїхали з України".

Треба зазначити, що батько Дмитра Кулеби Іван Кулеба 1953 року народження, тобто у 2022 році йому було майже 70 років і він був вже не призовного віку. Син українського міністра Єгор 2006 року народження, він також не має бути призваним. Про матір та доньку немає сенсу говорити, бо у лютому 2022 року про призов жінок до лав ЗСУ не йшлося. Тобто родина Дмитра Кулеби евакуювалася з країни на загальних підставах так, як сотні тисяч українців на початку повномасштабного вторгнення. Будь-яке згадування родини Дмитра Кулеби в контексті "воювати чи не воювати" – це відверта маніпуляція.

ВИСНОВОК

Судячи з усього, відверта заява міністра МЗС України Дмитра Кулеби викликала нездорову реакцію пропагандистів своєю образністю. Більшість просто вирішила жартувати, але такі, як цей пропагандистський ресурс, сконструювали черговий фейк. Тому важливо підкреслити, що контент треба споживати лише з офіційних чи перевірених джерел. 

Матеріал підготовлено  проєктом БезБрехні в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації. 

Ігор Льов

Поділитися