12 листопада 2023 р. 21:53

Журналістки з Одеси та Миколаєва отримали премію для початківців "25 до 25: молоді та зухвалі"

Фото: MDF

(Фото: MDF)

Media Development Foundation оголосив переможців премії для медіамейкерів - початківців "25 до 25: молоді та зухвалі". Серед переможців є журналістки з Миколаєва та Одеси.

Про це повідомляє MDF у facebook.

Церемонія нагородження відбулася під час заходу присвяченого першій річниці роботі медіа для медіа "Медіамейкер".

Нагороду отримала журналістка-розслідувачка "Nikcenter" Оксана Орсач, яка працює над створенням аналітичних статей й освітніх можливостей для журналістів. У розслідуваннях викриває корупційні ризики, порушення прав людей і випадки воєнних злочинів на півдні України.

Фото: Скрин з відео/ MDF

Завдяки моїй роботі я маю реальний шанс вплинути на зашкарублі проблеми в місті чи країні загалом. Навіть якщо поки реакція суспільства й влади у нас в регіоні не надто бурхлива, бачу шляхи, як домагатися справедливості. Тим паче мені цікаво працювати з даними та виколупувати приховану інформацію. Цим треба горіти, інакше — вигориш, - додає журналістка.

Також журналістка діджитал - відділу "Суспільне Миколаїв" Свистуха Дар'я пише статті та сюжети про людей, які постраждали через війну.

Фото: Скрин з відео/ MDF

У моєму розумінні журналістика — це боротьба за правду та дії в інтересах суспільства. Саме тому й вибрала цю професію та працюю на "Суспільному" - у найбільш незалежній медіакомпанії України, — розповіла медійниця. 

З Одеси нагороду отримала Ніколєтта Стоянова - репортерка Donbas Frontliner. Вона вважає, що важливість роботи документалістом полягає у зборі матеріалів для міжнародної спільноти. Тобто чим більше фотографів на війні з росіянами, тим більше доказів проти злочинців буде в майбутньому. Адже всі події та порушення прав людини фіксуються в зображенні.

Фото: Ніколєтта Стоянова/ facebook

Завдяки фото світ може переконатися в реальності війни та злочинів, що відбуваються на території України. Цю інформацію можуть використати для тиску на злочинців на міжнародному рівні й у роботі міжнародних судів, - аргументувала журналістка.

Додамо, що премію "25 до 25: молоді та зухвалі" започаткував Media Development Foundation для того, щоб підсвітити діяльність медіамейкерів - початківців та підтримати їх на початку карʼєри.

Премія сприяє включенню номінантів в українську медіаспільноту, а також взаємодії та обміну досвідом між молодими медіамейкерами. Завдяки премії початківці бачать, що їхню роботу цінують та заохочують розвиватися в медіасфері. А медіаспільнота — що молоді журналісти впливають матеріалами й своєю діяльністю на перебіг подій в країні.

Цьогоріч MDF отримав 144 заявки.

Так, 24 жовтня стало відомо, що мережа Район.in.ua запустила 11 нових новинних сайтів в Одеській та Миколаївській областях.

А Інтент долучився до Надзвичайного протоколу JTI (Journalism Trust Initiative − Ініціативи журналістської довіри) Репортерів без кордонів (РБК), вперше впровадженого в Україні у партнерстві з NewsGuard. Разом з нами до проєкту долучились ще 24 українських новинних медіа. 

Окрім того, Інтент потрапив до переліку рекомендованих медіа, який презентували експерти Інституту масової інформації (ІМІ) та "Детектор медіа". Презентація інтерактивної Мапи рекомендованих медіа відбулася сьогодні, 18 вересня, в ІА "Укрінформ". Від Одеси у перелік потрапило 6 видань (онлайн, телебачення, радіо). 

Тетяна Каптур

Поділитися