30 серпня 2022 р. 20:31

В НСЖУ назвали новий закон про медіа кроком назад від стандартів свободи слова

Фото: НСЖУ

(Фото: НСЖУ)

Схвалення у першому читанні законопроєкту про медіа - це крок назад від стандартів свободи слова, до якої звикли журналісти в Україні.

Таку заяву зробив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко, наголосивши, що він розчарований рішенням парламенту.

Справа в тому, що Верховна Рада України 30 серпня ухвалила у першому читанні проєкт закону "Про медіа", який підтримали 233 народних обранці.

Цей закон є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС. Інформаційне управління Апарату Ради повідомило, що цим законопроєктом пропонується уточнити порядок розповсюдження мовниками інформації про події значного суспільного інтересу, спростити умови реєстрації друкованих видань, конкретизувати обмеження у сфері медіа, пов'язані зі збройною агресією, посилити процедуру захисту авторських та суміжних прав тощо.

Однак голова НСЖУ впевнений, що нова редакція законопроєкту лише на 10% стосується зобов'язань перед ЄС:

"Не було широкого обговорення з журналістами, експертами і медійниками. З того, що ми знаємо про нову редакцію законопроекту, вони лише на 10% про зобов'язання перед ЄС. Решта тексту - бажання влади отримати більше впливу на медіа: виписувати їм приписи, штрафи і закривати. Фактично цей закон – про Нацраду в усіх іпостасях і для всіх журналістів в усіх медіа", - наголосив голова НСЖУ.

Він також зазначив, що НСЖУ вимагає відправити законопроєкт на аналіз до Венеціанської комісії.

"Ми вимагаємо направити законопроект про медіа на аналіз до Венеціанської комісії і не ухвалювати жодних рішень без висновків цієї поважної експертної організації. За всі роки незалежності питання свободи слова були тестом на демократичність для будь-якої української влади. Хочу вірити, що Володимир Зеленський, на відміну від попередників, гідно складе цей тест і залишить українські медіа вільними. Свободу слова в Україні ще ніхто не перемагав", - заявив Сергій Томіленко.

Серед обранців, які мають відстоювати у парламенті інтереси Одеської області законопроєкт підтримали: Олександр ГоренюкСтепан ЧернявскийОлексій ЛеоновОлег КолєвСергій КолебошинАндрій КостінІван ШинкаренкоЮлія Діденко, Олександр Ткаченко («Слуга народу»), Микола Скорик (Депутатська група "Платформа за життя та мир"), Артем Дмитрук (Депутатська група "Відновлення України").

Ігор Васильковський ("Слуга народу") був відсутній, як й Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»).

Анатолій Урбанський («За майбутнє») також був відсутній, а його поплічник по фракції Антон Кіссе - не голосував.

Зазначимо, що у 2020 році проєкт №2693-д став четвертим серед проєктів закону "Про медіа". До нього були зареєстровані: №2693 від 27 грудня 2019 року, альтернативний йому проєкт №2693-1 від 15 січня і нарешті №2693-2 від 29 травня.  

Тоді ІзбірКом вже задавав свої 10 питань до цього проєкту закону. 

Поділитися