06 липня 2021 р. 08:53

Безпека журналістів стане темою громадських слухань в Одесі

Безпека журналістів стане темою громадських слухань в Одесі

Національна спілка журналістів України спільно з Міністерством внутрішніх справ та Національною поліцією запрошує журналістів, медіа-експертів та медіа-юристів на публічні громадські слухання з питань безпеки журналістів Одеси та області.

Як зазначили в НСЖУ, в ході заходу планують обговорити рівень фізичної безпеки співробітників медіа у Одесі та Одеській області, актуальний стан розслідувань резонансних справ, механізми покращення рівня фізичної безпеки журналістів України та кроки для зниження кількості інцидентів.

Спікери регіональних громадських слухань:

  • заступник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко;
  • голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко;
  • в. о. начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Олександр Ганжа.
  • начальник Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції Євгеній Макаров;
  • одеські журналісти, які ставали жертвами атак під час виконання своїх професійних обов’язків.

Дата проведення – 9 липня 2021 року, початок – 12:00.

Інформацію про місце та час проведення отримають журналісти, які пройдуть акредитацію за посиланням.

Зазначимо, що протягом року (за липень 2020 - червень 2021) Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) задокументувала 107 випадків нападів на громадських активістів. Згідно з результатами моніторингу, найбільше випадків переслідувань зафіксовано щодо незалежних журналістів - 44.

Слідчі скерували до суду справу про погрози журналістці під час зйомки сюжету про пожежну безпеку в Одеській державній академії будівництва та архітектури. 

Інститут масової інформації (ІМІ) опублікував на своєму сайті щомісячний моніторинг «Барометр свободи слова» за травень 2021 року. У травні експерти ІМІ зафіксували 15 порушень свободи слова в Україні.  Найбільше порушень (13) було зафіксовано у категорії запобігання журналістам у проведенні професійної роботи. 

Одеська обласна державна адміністрація підтвердила, що не має інструкцій чи інших нормативних документів щодо супроводу журналістів.

Поділитися