02 червня 2020 р. 08:33

В одеських ЗМІ відсутні випадкові «експерти» з питань коронавірусу, - дослідження

В одеських ЗМІ відсутні випадкові «експерти» з питань коронавірусу, - дослідження

Одеські засоби масової інформації активно зреагували на пом'якшення карантину - 82% новин про карантин з 11 по 15 травня стосувалися саме пом'якшень. 

Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації.

Загалом експерти проаналізували 651 новину зі стрічок сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Одесская жизнь». З них 41 повідомлення (6,3%) стосувалися скасування карантинних обмежень.

Аналітики зазначили, що 81% думок щодо виходу з карантину надавалися представниками місцевих органів влади або загальноукраїнськими політиками, у 6% повідомлень вихід з карантину обговорювали місцеві бізнесмени.

Чиновники практично у 92% новин нейтрально коментували скасування обмежень. Бізнесмени - лише позитивно. Негативних думок зафіксовано не було, навіть з боку медичних працівників, хоча кількість випадків захворювання в Одесі зростає.

Приблизно 60% новин в одеських онлайн-ЗМІ представляють собою переписані прес-релізи, передруковані матеріали інших медіа або заяви офіційних осіб, блогерів та очевидців, серед яких лише кожна третя новина – унікальне повідомлення.

Триває позитивна тенденція, зафіксована ще у перебігу минулих досліджень щодо уважного ставлення одеських журналістів до коронавірусної тематики. Серед спікерів відсутні випадкові «експерти», прибічники світового зговору, ворожки та гомеопати.

Серед представників місцевої влади з’явився і директор муніципального зоопарку Ігор Бєляков.

Серед новин на культурні теми, які стосувалися життя після карантину, згадали повідомлення про перенесення Одеського міжнародного кінофестивалю на осінь.

У травні 2020 року 18% новин з проаналізованих одеських онлайн-медіа стосувалися коронавірусу SARS-CoV-2. Нагадаємо, що в березні цей показник становив 15%, а у квітні – 23%. 

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні - у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусу у нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Поділитися