20 липня 2020 р. 16:16

У сільських громадах фіксується значний запит на безоплатну правову допомогу

У сільських громадах фіксується значний запит на безоплатну правову допомогу

Мобільні «польові» виїзди правників Громадського центру правосуддя спільно з фахівцями бюро правової допомоги, які впроваджуються в південних районах Одеської області, підтверджують значний запит на безоплатну правову допомогу в невеликих віддалених громадах. 15 липня 2020 року виїзд спільної мобільної команди правників відбувся в селах Татарбунарського району, 17 липня пройшов у віддалених селах Арцизського району Одеської області. Більшість звернень від місцевих мешканців торкалася оформлення нерухомості в сільській місцевості та використання земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної організації "Комітет виборців України".

15 липня команда у складі адвокатки Юлії Лісової, керівника Громадського центру правосуддя Леоніда Семененка та головного спеціаліста Татарбунарського бюро правової допомоги Інги Дмитрієвої виїхала до села Білолісся Татарбунарського району. В актовому залі виконавчого комітету сільської ради правники надали безоплатні правові консультації більше 10 місцевим мешканцям. Типовим стало звернення двох місцевих жінок щодо купівлі-продажу житлового будинку. Справа в тому, що 13 років тому одна з них придбала у іншої будинок, але договору купівлі-продажу у письмовій формі не уклала та нотаріально не посвідчила. Подібних звернень щодо так званого «укладення» усного договору, під час якого сторони передають одне одному наявні документи і отримують кошти, фіксується багато у кожній громаді виїзду.

Інші питання стосувалися дій податківців, які вручили місцевій жительці податкові повідомлення про заборгованість за нерухоме майно за 2018 та 2019 роки. Значний масив правових проблем був і у працівників виконавчого комітету, адже власного юриста в сільської ради немає. Зокрема, питання стосувалися звернення до суду щодо визнання особи недієздатною та  визначення для неї опікуна. Окремим блоком проблемних питань є стягнення заборгованості з орендної плати, оскільки договір укладено між районною державною адміністрацією та приватним підприємством, а судовий збір повинна сплачувати сільська рада, яка грошових коштів за цю оренду не отримувала, і стороною під час укладання договору не виступала. 

17 липня мобільна команда правників у складі керівника Громадського центру правосуддя Леоніда Семененка, адвоката Центру Олександра Ковпака та представниці Арцизського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марії Осауленко працювала на території Арцизського району Одеської області. Розпочався прийом на свіжому повітрі біля приміщення виконавчого комітету Веселокутської сільської ради. Серед заявників були педагоги, багатодітні матері та інші жителі села. Правові консультації були надані стосовно земельних ділянок та подальшої долі населених пунктів, які входять у об’єднані територіальні громади. Найбільше питань стосувалося передачі у приватну власність земель сільськогосподарського призначення.

Надалі команда правників завітала до села Теплиця, де вже чекала літня жінка Надія з питаннями зняття з реєстрації місця проживання колишньої невістки. Адвокат Олександр Ковпак поінформував жінку про необхідні дії для цього та виписав перелік документів,  потрібних для подачі до суду. Представниця місцевого центра правової допомоги Марія Осауленко запропонувала старенькій послуги центру та пообіцяла, що для прийому документів до села приїдуть правники. Працівників виконавчого комітету цікавили питання оформлення житлових будинків у сільській місцевості, прийняття у власність та постановку на облік житлового фонду колишнього радгоспу, а також особливості проведення майбутніх місцевих виборів.

Нагадаємо, на початку липня 2020 року представники Громадського центру правосуддя спільно з партнерськими організаціями продовжили надання соціально-психологічної підтримки клієнтам пробації та правового захисту сільським жителям у віддалених громадах. 6 липня 2020 року було організовано надання групових та індивідуальних консультацій молодим людям, клієнтам пробації. 10 липня відбувся виїзд мобільної групи правників для надання правової допомоги у віддаленому селі Ренійського району Одеської області. 13 липня в м. Татарбунари відбулась зустріч з правниками та поліцейськими пенсіонерів, які стали жертвами шахрайських дій щодо сумнівної «соціальної акції» з встановлення фільтрів очистки води. 

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Поділитися