10 серпня 2023 р. 12:18

Понад 15 попереджень: у Миколаєві перевіряють дотримання вимог закону про мову

Фото: Миколаївська міська рада

(Фото: Миколаївська міська рада)

У Миколаєві продовжують перевіряти, як власники об’єктів торгівлі та сфери послуг дотримуються вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це інформує пресслужба Миколаївської міської ради.

Так, згідно з Законом, зовнішня реклама, оголошення, вказівники, вивіски та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується для інформування про товари, роботи, послуги мають подаватися державною мовою. Мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

У серпні фахівці адміністрацій районів здійснили низку перевірок, за результатами яких підприємцям надали попередження та провели інформаційно-роз’яснювальну роботу, - йдеться в повідомленні.

В Інгульському районі з початку серпня обстежили 142 об'єкти та надали 23 попередження щодо усунення порушень. Під час рейду звертали увагу на назви закладів, рекламні оголошення, вивіски. В адміністрації зауважують, при обстеженні від початку року складали й комісійні акти про порушення мовного закону, які передали до секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови для подальшого реагування. Після роз'яснювальної роботи, проведеної працівниками адміністрації, за 9 актами з 13 складених порушення усунули.

У Корабельному районі за минулий тиждень обстежили 65 установ. Виявили 5 порушень, надали 4 попередження. Суб'єктам господарювання нагадали про адміністративну відповідальність за порушення Закону. 

У Центральному районі перевірили понад 20 об’єктів. З власниками 7 закладів торгівлі та надання послуг провели роз'яснювальні бесіди.  

У Заводському районі обстежили 21 об’єкт. Надали попередження 6 власникам та склали акти щодо зміни назв та рекламних носіїв.

Перед цим, 19 травня ми також повідомляли про те, що у Миколаєві почали перевіряти об’єкти торгівлі, сфери послуг та інші підприємства на предмет виконання Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

Напередодні стало відомо, що Міністерство освіти та науки України оголосило конкурси на заміщення посади ректорів двох миколаївських університетів.

Тетяна Каптур

Поділитися