23 листопада 2023 р. 14:51

На Снігурівщині планують перейменувати понад сорок вулиць

Скриншот: Снігурівщина з висоти/ youtube

(Скриншот: Снігурівщина з висоти/ youtube)

У Снігурівській громаді, що на Миколаївщині планують перейменувати 42 вулиці, які пов'язані із пропагандою російської імперської політики в Україні. Місцевих жителів закликають долучитися до громадських обговорень.

Про це повідомив очільник Снігурівської громади Іван Кухта.

Запрошуємо мешканців Снігурівської громади взяти участь у громадському обговоренні з перейменування об’єктів топоніміки, назви яких містять символіку російської імперської політики або потребують приведення до стандартів державної мови. У будь-якому випадку, цей процес є невідворотним. Тому, наше завдання – максимально врахувати думку жителів громади та разом з усіма долучитись до процесу перейменування наших вулиць, допоки є час і нагода. В інакшому випадку, вже наступного року Миколаївська ОВА назавжди поставить крапку в цьому питанні, і наші  можливості щодо внесення пропозицій будуть обмежені, - йдеться в повідомленні.

Громадське обговорення проводитиметься у два етапи:

Перший етап – збір пропозицій для загального переліку назв, який буде використано у другому етапі для присвоєння нових назв вулиць. Збір пропозицій триватиме 15 календарних днів - з 22 листопада до 6 грудня 2023 року включно;

Другий етап – голосування за присвоєння нових назв вулиць, враховуючи подані пропозиції у першому етапі. Голосування триватиме 15 календарних днів – з 8 грудня по 22 грудня 2023 року.

Для врахування суспільної думки була розроблена відповідна гугл-форма, яка розміщена на сайті Снігурівської міської ради у розділі: "Перейменування назв топонімів" разом із переліком вулиць, які підлягають перейменуванню за наступним посиланням:  

Пропозиції також приймаються у письмовій формі на електронну адресу із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає. Анонімні пропозиції та зауваження не реєструються організатором громадського обговорення.

Зазначається, що зміна назви вулиці не зобов’язує змінювати реєстрацію адреси проживання, переоформлювати документи на право власності, переоформлювати призначені субсидії та не загрожує для громадян жодними фінансовими витратами.

Зміна назви вулиці не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина захоче змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інше село чи місто.

Документи на право власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Так, 12 листопада ми інформували, що у Миколаєві продовжує роботу топонімічна комісія, на попередніх засіданнях якої було затверджено список зі 171 назви вулиць, що потребують перейменування. Розгляд всього переліку топонімів планують завершити до січня 2024 року.

Перед цим, 9 листопада ми повідомили, що у Миколаєві ряд назв вулиць, що є калькою з російської мови, мають бути приведені у відповідність до норм і правил українського правопису. Як саме це має бути, у відповідь на запит топонімічної комісії Миколаєва роз'яснили експерти з Інституту української мови.

А 1 листопада у Первомайську, що на Миколаївщині відбулось засідання постійної комісії з питань перейменування об'єктів топоніміки. Запропонували декілька нових назв міста - Орлик та Богославськ.

Тетяна Каптур

Поділитися