28 листопада 2023 р. 15:56

До кінця місяця планують дати тепло в усі будинки, - "Миколаївська ТЕЦ"

Скрин з відео/ Миколаївська міська рада

(Скрин з відео/ Миколаївська міська рада)

Сьогодні, 28 листопада на сесії Миколаївської міської ради заслухали звіт керівників теплопостачальних підприємств про перебіг опалювального сезону. Станом на сьогодні, не всі будинки забезпечені теплом, через дефекти на мережах "Миколаївської ТЕЦ". Це при тому, що опалювальний сезон у Миколаєві почався 14 листопада.

Про це видання Інтент інформувало під час трансляції засідання.

Директор муніципального підприємства "Миколаївоблтеплоенерго" Микола Логвінов доповів, що всі котельні підприємства розпочали роботу за графіком.

Щоб забезпечити безперебійне теплопостачання для миколаївців, у міжопалювальний період підприємство системно проводило ремонтні роботи та модернізувало обладнання. З 2017 до 2022 року у відновлення мереж вкладено 40 млн грн. У 2023 році - 23 млн грн.

Микола Логвінов зауважив, що з 1 вересня поточного року Кабмін прийняв рішення щодо зміни в розрахунках. В результаті з тих коштів, які споживачі сплачують за тепло, 65% одразу спрямовуються НАК "Нафтогаз України" для оплати за газ. Лише 35% залишаються підприємству.

Цих коштів вистачатиме лише на зарплати робітникам. На наступний рік у нас не буде можливості проводити ремонтні роботи коштом обігових коштів підприємства. Ця потреба становить близько 300 млн грн. При цьому заборгованість держави перед "Миколаївоблтеплоенерго" за різницю в тарифах становить 495 млн грн, - додав керівник.

Міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що після переходу "Миколаївоблтеплоенерго" до власності громади міста, для стабільної роботи щороку виділяються кошти - на підтримку його діяльності та компенсацію різниці в тарифах. Поступова заміна теплових мереж дозволяє надавати споживачам якісні послуги.

Про поточну ситуацію поінформував й голова правління ПрАТ "Миколаївська ТЕЦ" Дмитро Мирошниченко.

На сьогодні маємо три великі дефекти на мережах: на перетині вул. Артилерійської та Нікольської, на вул. 1 Слобідській, на проспекті Миру, 1. Для ліквідації залучені три бригади ТЕЦ та дві бригади теплоенерго, які завжди нам підставляють плече. Так само і цього разу. Плануємо сьогодні до 22 години завершити ці ремонти. Ставимо завдання підключити всі будинки до 1 грудня, - каже він.

Керівник також прокоментував причини, які стали на заваді сталому запуску тепла 2023-го року. У період підготовки до опалювального сезону фахівці виконали гідравлічні випробування системи теплових мереж. Виявили 190 дефектів, що на 60% більше ніж минулого року. Фахівці ліквідували всі несправності та провели другий етап гідравлічних випробувань з використанням холодної води. За результатами мали підстави інформувати про стовідсоткову готовність підприємства до запуску тепла. Однак, під час старту сезону, після пуску в мережі гарячого теплоносія виникли нові 9 аварійних поривів труб великого діаметра.

Дмитро Мирошниченко підсумував, що мережі ТЕЦ суттєво зношені. Так, 14 км трубопроводу повністю відслужили своє. Це означає, що всього за п’ять років зношеність мереж підприємства сягне 100%. Для уникнення подібних ситуацій необхідний комплексний підхід з масштабною реконструкцією мереж.

Так, 26 листопада ми інформували, що на Миколаївській ТЕЦ у рамках підготовки до опалювального сезону 2023 - 2024 провели капітальний ремонт теплових мереж, під час якого було замінено понад 1,5 км труб. При цьому за попередній період 4 роки капітальний ремонт теплових мереж взагалі не відбувався.

Також 23 листопада ми писали, що у Миколаєві в деякі будинки не подавали тепло в мережі, щоб змусити людей заплатити борги за попередні періоди. У департаменті ЖКГ міської ради закликали якомога швидше відпрацювати звернення мешканців щодо відсутності тепла в оселях.

Відомо, що 14 листопада, згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради, розпочався опалювальний сезон. Впродовж 10 діб буде здійснено пуск котелень для подачі тепла споживачам усіх форм власності.

Тетяна Каптур

Поділитися