14 листопада 2022 р. 20:44

Зерновим коридором за дві доби з портів Великої Одеси вийшли 12 суден

Фото: АМПУ

(Фото: АМПУ)

За останні дві доби з портів Великої Одеси вийшло 12 суден з 400 тисячами тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи.

Про це повідомили в пресслужбі Адміністрації морських портів України.

Серед них балкери Stavros та Cebihan, які доставлять 55 тисяч тонн української пшениці до Оману. Також 55 тисяч тонн йдуть до Ємену, мешканці якого знаходяться на межі голоду. До Лівії 25 тисяч тонн зерна забрав балкер East Wind 1.

За два дні порти Великої Одеси прийняли під завантаження вісім суден. Сукупна вантажовмісткість складає 200 тисяч тонн збіжжя.

По «зерновому коридору» наразі в напрямку України рухається шість суден для завантаження 317 тисяч тонн агропродукцї.

З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 456 суден, які експортували 10,7 мільйонів тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки.

Раніше два балкери, зафрахтовані Всесвітньою Продовольчою Програмою Організації Об'єднаних Націй, зайшли в порти Великої Одеси під завантаження пшеницею для мешканців Ефіопії, Ємену та Афганістану.  

Сідно Ikaria Angel, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою Організації Об'єднаних Націй, вийшло 31 жовтня з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду.  

Після вибухів у Криму росія розірвала зернову угоду, завдяки якій експортувалися продовольчі товари, зокрема й за Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй для країн, що знаходяться на межі голоду. Що викликало обурення та засудження країн Європи та США. Згодом росію змусили передумати.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Загалом з 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси понад 9 млн тонн української агропродукції.

Поділитися