22 квітня 2024 р. 16:09

Оновлено! Миколаївська фірма у перший п'ятірці компаній, які отримали бюджетні кошти

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

На придбання, встановлення та обслуговування систем відеоспостереження у 2022-2023 роках уклали договорів на приблизно на 1,5 мільярда гривень. Близько половини з цієї суми освоїли лише 5 компаній, серед яких – одна з Миколаєва. 

Про це повідомляють кореспонденти Nikcenter.

Найбільшими учасниками ринку залишаються столичні компанії "Інженіринг-Аналітика" та "Інфраструктура безпеки". Обидві переважно використовують обладнання, зокрема камери відеоспостереження, компанії Hikvision, яку контролює уряд Китаю. 

Саме до обладнання відеоспостереження від компанії Hikvision Digital Technology найчастіше висувають звинувачення щодо несанкціонованого витоку даних. Зокрема, через це щодо них впровадили санкції США та деякі західні країни.

Компанія "Інженіринг-Аналітика" (власники Олег Сохан, Володимир Перепелиця та Валерій Клебан) за два роки отримала підрядів на 241,7 мільйона гривень. Фірма була залучена до створення систем "Безпечне місто" в найбільших містах України. 

ТОВ "Інфраструктура безпеки" (власник Олег Панасюк) було створено 23 лютого 2022 року, і вже встигло зібрати замовлень на майже 230 млн грн. Компанія віддає перевагу продукції Hikvision.

Ще одна компанія з ТОП-5, ТОВ "Системи безпеки ВВК" (власник – Кирил Недашковський), працює переважно із розпорядниками з Дніпра та Дніпропетровської області. Вона також постачає обладнання Hikvision.

Після внесення китайських компаній Hikvision та Dahua до списку міжнародних спонсорів війни та критику використання небезпечного обладнання у 2023 році частка інших виробників у закупівлях систем відеоспостереження помітно зросла.

Зокрема, це призвело до потрапляння у "першу п’ятірку" миколаївської фірми "Конус-Відео" Констянтина Іващенка з портфелем замовлень на 67,5 млн грн. Компанія активно використовує обладнання тайванської компанії Vivotek.

Столична "Компас Інжиніринг" за два роки війни отримала контрактів на 79,3 млн грн. Входить до групи "Октава-Капітал" Олександра Кадракова. Забезпечує відеоспостереження для військових частин, Держслужби спецзв’язку і великих державних концернів.

Найбільшу долю потенційно небезпечні камери займали у контрактах органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств. Саме вони фінансують створення систем вуличного спостереження для проєкту "Безпечного міста".

А от Служба безпеки України майже повністю відмовилася від камер компаній, які контролює уряд країни-союзника Росії.  

Миколаївська область увійшла у десяток регіонів, які закупили небезпечні камери відеоспостереження. Усього було закуплено 881 камеру.

Під час війни в Україні продовжують купувати за бюджетні кошти системи відеоспостереження у трьох державних китайських компаній. Попри велике розмаїття виробників, лише в деяких регіонах розпорядники послабили залежність від союзника агресора.

Також на закупівлях для комунальних медичних закладів Миколаївщини та Херсонщини викрили змову. Закупівлі були проведені у 2020-2021 роках на загальну суму 2 мільйони 749 тисяч 550 гривень. Під час розгляду справи Відділення встановило низку фактів, які свідчать про узгоджену поведінку учасників під час підготовки та участі в торгах.

Нещодавно у суді визнали недійсним укладений за наслідками публічної закупівлі договір щодо придбання спеціального автотранспорту на суму понад 60 мільйонів гривень. Йдеться про  позов першого заступника керівника Миколаївської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Південного офісу Держаудитслужби України та одного з підрозділів ГУ ДСНС в області.

Анна Бальчінос

Поділитися