22 квітня 2024 р. 13:28

Підрядника для утримання доріг Роздільнянського району за 36 мільйонів вирішили обрати без аукціону

Фото: progresdorbud

(Фото: progresdorbud)

Державне підприємство "Служба місцевих автодоріг" провело тендер для обрання компанії, якій заплатять за експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Роздільнянського району Одеської області. 

Як зазначається в системі електронних закупівель Prozorro, в тендері брала участь лише одна компанія — товариство з обмеженою відповідальністю "Прогресдорбуд", яка й наразі очікує на підписання угоди. 

Після цього фірма повинна буде утримувати дороги Роздільнянського району до 31 грудня 2024 року й розраховує отримати за це 36 мільйонів 943,1 тисячі гривень.

За даними сервісу YouControl, компанія була зареєстрована у 2016 році. Власником наразі є Юрій Четвертаков

Раніше державне підприємство "Служба місцевих автодоріг" провело тендер для обрання компанії, якій заплатять за поточний ремонт ділянок автомобільної дороги загального користування місцевого значення Роздільна-Старостине-Надія. Єдиним учасником та потенційним підрядником стало товариство з обмеженою відповідальністю "Прогресдорбуд". В разі укладання угоди, товариство розраховує на 32 мільйони 817,3 тисячі гривень. 

У листопаді 2021 року Центр публічних розслідувань  з'ясував, що за перші 9 місяців 2021 року Управління дорожнього господарства (УДГ) Одеської міської ради встигло провести майже 325 мільйонів гривень платежів. У десятку головних отримувачів коштів було ТОВ "Прогресдорбуд" Юрія Четвертакова, який також, принаймні на той момент очолював КМП "Агросинтез" родини Амірханян. У ЗМІ "Прогресдорбуд" також пов'язували з Араїком Амірханяном.

Торік у липні Служба безпеки України повідомила про викриття нових фактів злочинів підсанкційного бізнесмена Араіка Амірханяна, який перебуває у міжнародному розшуку за організацію масштабних фінансових оборудок в Україні.

А нещодавно президент Володимир Зеленський підписав санкції, які 4 квітня запровадила Рада національної безпеки й оборони проти бізнесменів та низки українських компаній. У переліку бізнесменів сім фамілій, серед яких Вадим Альперін та Араік Амірханян

Закупівлі, у яких ТОВ "Прогресдорбуд" не мало конкурентів, провели у форматі відкритих торгів з особливостями. 

Відкриті торги з особливостями передбачають, що майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги.

З початком повномасштабної агресії російської федерації проведення закупівель в форматі відкритих торгів з особливостями, коли терміни процедур знижені, а в переможців немає конкурентів стали переважати над іншими.

У 2022 році Кабінет Міністрів України тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, змінив правила проведення торгів. 

Тож уряд тимчасово скасував електронні аукціони. Відтоді торги, що оголошені в Prozorro, можуть проводитися без аукціону.

Кирило Бойко

Поділитися