20 жовтня 2022 р. 13:28

З портів Великої Одеси вивезли вже 8 мільйонів тонн збіжжя

Фото: Агрополіт

(Фото: Агрополіт)

Судна, які експортують продовольство з України через порти Одеси, Чорноморська та Южного вивезли вже 8 мільйонів тонн агропродукції.

Про це повідомили в пресслужбі Міністерства інфраструктури України.

Всього з українських портів вийшли 362 судна з продовольством для країн Азії, Європи та Африки. Зокрема 20 жовтня в рамках реалізації "зернової ініціативи" з порту "Південний" вийшли два судна з 82 тисячами тонн агропродукції. З порту вийшли танкер Atlantis Almera та балкер Aris T.

Між тим перший заступник постійного представника росії при ООН Дмитро Полянський заявив, що у відповідь на розслідування ООН щодо використання росією іранських безпілотників москва може "переглянути співпрацю" з ООН, у тому числі не продовжити "зернову угоду".

Ця заява була зроблена за підсумками закритого засідання Ради безпеки ООН, під час якого було висунуто обвинувачення в постачаннях Іраном безпілотників росії. Полянський сказав, що росія поки що "не переконана" у необхідності продовження зернової угоди, і зазначив, що головним питанням залишається "експорт російських добрив та продовольства".

Раніше посол росії в ООН Геннадій Гатилов заявив, що російська федерація висловила в Організації Об’єднаних Націй занепокоєння з приводу угоди про експорт зерна з портів Великої Одеси та готова відмовитися від поновлення угоди наступного місяця, якщо її вимоги не будуть розглянуті. 

Караван з шести суден із 86,7 тисячами тонн агропродукції вийшли з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» в рамках реалізації «зернової ініціативи» 19 жовтня.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій російська федерація названа терористичним режимом.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися