31 жовтня 2022 р. 11:35

З портів Великої Одеси вийшло сьоме судно продовольчої програми ООН

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

Судно Ikaria Angel, зафрахтоване в рамках Всесвітньої Продовольчої Програми під егідою Організації Об'єднаних Націй, вийшло 31 жовтня з українською пшеницею для Ефіопії, яка знаходиться на межі голоду.   

Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

Там також зазначили, що судно вийшло разом із іншими 12 суднами, що відбули з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" сьогодні, 31 жовтня. Загалом ці судна вивезли з України 354,5 тисяч тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. 

Разом з тим, прохід до українських портів під завантаження дозволений чотирьом суднам, які напередодні пройшли інспекцію Спільного Координаційного Центру за участі всіх сторін, включаючи представників росії. 

Згідно з пропозицією Стамбульського Координаційного Центру (СКЦ) представники ООН та Туреччини передбачають роботу 10 інспекційних груп для перевірки 40 суден. Така пропозиція була прийнята представниками України. Про це проінформували  представників російської федерації.

Раніше Міністерство закордонних справ Литви закликало до військового розв'язання проблеми експорту зернових з портів Одеси, Южного та Чорноморська.

Після вибухів у Криму росія розірвала зернову угоду, завдяки якій експортувалися продовольчі товари, зокрема й за Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй для країн, що знаходяться на межі голоду. Що вкиликало обурення та засудження країн Європи та США.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Загалом з 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси 9 млн тонн української агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Поділитися