02 лютого 2022 р. 16:42

Южненських комунальників зобов'язали повернути державі 5 мільйонів

Южненських комунальників зобов'язали повернути державі 5 мільйонів

Антимонопольний комітет України зобов’язав управління житлово-комунального господарства Южненської міської ради (Одеська область) припинити надання недопустимої державної допомоги та повернути незаконну державну допомогу, надану міському комунальному підприємству «Южтранс».

Як повідомили у пресслужбі АМКУ, відповідне рішення було прийнято 27 січня під час засідання Антимонопольного комітету України у зв’язку з порушенням Южненською міською радою правил надання державної допомоги.

У процесі розгляду справи Комітет встановив, що надавач спрямовував кошти зокрема на компенсацію витрат з придбання комунальним підприємством «Южтранс» спеціальної техніки для вивезення твердих побутових відходів та техніки, необхідної для поточного утримання доріг м. Южне.

Оскільки придбані для утримання доріг за 2 мільйони 580 тисяч 930 гривень техніка та комплектуючі (автомобіль з піскорозкидувальним та плужним обладнанням, трактор, щітка комунальна та відвал) будуть використовуватися для надання населенню безкоштовних послуг з благоустрою, ця підтримка не спотворює конкуренцію та не є державною допомогою.

Водночас Комітет зробив висновок, що закупівля за 5 мільйонів 140 тисяч гривень двох сміттєвозів для комунального підприємства «Южтранс» суперечить вимогам Закону України «Про відходи» та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», оскільки надавача послуг з вивезення твердих побутових відходів не було визначено на конкурсних засадах.

З огляду на те, що придбання коштом місцевого бюджету двох сміттєвозів не може вважатися компенсацією обґрунтованих витрат на надання послуг, що становлять загальний економічний інтерес. Комітет зобов’язав припинити цю допомогу та повернути кошти до міського бюджету.

Нагадаємо, Касаційний суд залишив у силі рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі про позов державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (в особі Одеської філії) щодо скасування рішення Одеського відділення Антимонопольного комітету України щодо порушення підприємством законодавства про захист економічної конкуренції.

Одеські антимонопольники зобов'язали АМПУ припинити порушення та не провадити нарахування та стягнення додаткової необґрунтованої плати за ці послуги, які вже оплачені у складі портових зборів та інших послуг за державними регульованими тарифами або іншими договорами, укладеними з ДП "АМПУ".

На підприємство наклали штраф. АМПУ його сплатив, але запросив перевірку рішення антимонопольників. За результатами перевірки рішення залишилося без змін, і АМПУ звернувся до суду, який також став на бік антимонопольного комітету.

Поділитися