26 листопада 2022 р. 15:20

У день пам’яті жертв голодоморів стартує ініціатива "Зерно з України"

Фото: Reuters

(Фото: Reuters)

До 60 суден з українським зерном можуть бути відправлені до середини наступного року в деякі з найбідніших країн в Африці, йдеться в заяві Володимира Зеленського, яку поширює The Guardian.

Зокрема президент України сказав, що кораблі, які прямують з українського порту Одеса, можуть дістатися до гуманітарних гарячих точок, таких як Судан, Ємен та Сомалі.  The Guardian зазначає, що це крок, який кидає виклик російському наративу про те, що війна проти України посилила чинний дефіцит продовольства в Африці.

Програма "Зерно з України" полягає в тому, що країни-учасниці закуповують зерно в українських підприємців та передають його країнам, які знаходяться на межі голоду.

Дію ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море продовжили ще на 120 днів. Про це повідомив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Рішення було ухвалено у Стамбулі 17 листопада. Гарантами виконання Ініціативи залишилися Організація Об'єднаних Націй та Туреччина.

Сполучені Штати Америки через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділяють до 20 мільйонів доларів на ініціативу "Зерно з України", яку оголосив президент Володимир Зеленський на саміті G20 на початку цього тижня, щоб допомогти нагодувати людей у ​​всьому світі. 

15 листопада в Індонезії відбувся саміт G20, на якому виступив президент України Володимир Зеленський. Голова держави звернувся до учасників саміту в онлайн-режимі й озвучив власну формулу миру. Він запропонував безстрокове продовження зернової угоди та її розширення на порти Миколаєва й Ольвії.

Ігор Льов

Поділитися