10 квітня 2022 р. 13:27

Одеські роботодавці серед лідерів за пошуками працівників

Одеські роботодавці серед лідерів за пошуками працівників

Мегаполіси, за виключенням Львова, зберігають лідерство за кількістю вакансій незважаючи на війну: Київська (15,2 тис.), Дніпропетровська (6,3 тис.), Одеська (5,6 тис.), Харківська області (3 тис.).

Про це повідомляють аналітики сервісу OLX Робота.

Разом з тим, через внутрішню міграцію та релокейт бізнесу, в березні найбільша активність пошукачів роботи спостерігалась в західних областях України: в Закарпатській (12 відгуків на одну вакансію), Чернівецькій (9 відгуків), Хмельницькій та Вінницькій (по 8 відгуків) областях. Найменша активність в областях, на територіях яких відбуваються бойові дії: по 1-2 відгуки на вакансію.

Загалом український ринок праці помітно відреагував на війну, яка триває вже більше місяця. Чимало українців тимчасово або зовсім залишились без роботи. Змінилась і географія пошуку працівників. Серед спеціалістів теж відбулись помітні зміни — кількість вакансій продавців знизилась на -40%. 

У березні працедавці змістили фокус уваги з працівників сфери торгівлі. Кількість вакансій продавців знизилась з 10 тис. до 6,3 тис. Поменшало вакансій і кухарів, а пропозиції для офіціантів взагалі зникли з найпопулярніших.  При цьому зберігається відносно стабільний попит на вантажників, охоронців, кур’єрів, нянь та швачок. 

Найчастіше протягом березня на OLX Робота шукали водіїв — 9,5 тис. вакансій. Варто відзначити, що в березні уряд дозволив водіям категорії С керувати вантажівками, що значно розширило аудиторію претендентів на таку роботу. Також, до списку популярних спеціалістів додались будівельники, яких нині потребує більше тисячі роботодавців.

Зменшення виробництва та активності споживачів негативно впливають на прибутки компаній, а отже і на їх спроможність платити високу заробітну плату. Як наслідок, у березні зарплати на ринку робітничих професій дещо "просіли".  Однак є й ті, у кого зарплата в березні виросла — це кур’єри.

Нагадаємо, Голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко у своєму відеозверненні за підсумками 7 квітня повідомив, що в Одеській області будуть відключені російські телеканали, що транслюються через супутник. Крім того, він зазначив, що очікується рішення по націоналізації російських кораблів, що знаходяться в Ізмаїлі. 

Одеський припортовий завод призупиняє дії трудового договору з частиною працівників через російське вторгнення. 

Поділитися