13 січня 2022 р. 08:44

Кабмін регулюватиме ціни на продукти

Кабмін регулюватиме ціни на продукти

Кабінет Міністрів України доповнив список товарів з обмеженою максимальною 10% націнкою при роздрібній торгівлі. До переліку додали крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне найвищого ґатунку та вермішель з нього, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, тушка куряча, вода мінеральна негазована і масло вершкове жирністю 72,5%.

Про це стало відомо під час засідання Кабміну 12 січня.

Фіксація націнки впроваджується до кінця карантину, спричиненого пандемією COVID-19. В ухваленому документі йдеться, що ціни на ці продукти піднялися на 12-23% і такими заходами уряд намагається стабілізувати цінову ситуацію.

Ціни на 30 споживчих товарів в Україні будуть відстежувати щоденно.

Документом доручається Державній службі статистики забезпечити щоденного моніторингу споживчих цін на товари за переліком та надавати Міністерству економіки відповідну інформацію до 16 години звітного дня.

Товари, щодо яких щоденно проводиться моніторинг цін:

  • борошно пшеничне вищого сорту, макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, батон, хліб житньо-пшеничний, крупа гречана, крупа вівсяна, пшоно;
  • свинина, яловичина, птиця (тушки курячі);
  • молоко пастеризоване жирністю до 2,6 відсотка (у плівці), масло вершкове жирністю від 72 до 82,5 відсотка включно, сметана жирністю до 15 відсотків включно;
  • яйця курячі категорії С1, олія соняшникова, цукор кристалічний;
  • капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля;
  • етанол, розчин 96 відсотків;
  • жарознижувальні препарати імпортні, жарознижувальні препарати вітчизняні, антибіотики вітчизняні, антибіотики імпортні, медична маска одноразова;
  • бензин марки А-95, дизельне пальне, газ скраплений для автомобілів.

Минулого року група народних депутатів України запропонувала повернути скасоване у 2017 році державне регулювання цін на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значущість, та встановити граничну націнку на них у межах 5-15% від відпускної ціни виробника.

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) у січні-вересні 2021 року в Одеській області становив 107,9%, тоді як в Україні в цілому - 107,5%. Як зазначають у Головному управлінні статистики в Одеській області, дорожчало в області майже усе.

Тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 18,1%. Значно (на 36,6%) підвищились тарифи на електроенергію. Крім цього, на 26% подорожчав скраплений газ для побутових потреб, на 24% – природний газ.

На 9,1% підвищились ціни на транспорт. Паливо та мастила подорожчали на 25,6%. Проїзд в залізничному пасажирському транспорті став дорожче на 16,5%.

Поділитися