27 жовтня 2022 р. 15:36

Через порти Великої Одеси вже експортували 9 мільйонів тонн зерна

Фото: АМПУ

(Фото: АМПУ)

Караван з семи суден вийшов 27 жовтня, в рамках реалізації "зернової ініціативи" з портів "Чорноморськ" та "Південний" зі 102 тисячами тонн агропродукції.

Як повідомили в Адміністрації морських портів України, судна прямують до країн світу.

Серед них балкер Sella GS із 30,6 тисячами тонн кукурудзи для Тунісу.

"Завдяки злагодженій роботі колективу ДП "АМПУ" і портових операторів нам вдалось подалати черговий рубіж - 9 млн тонн. Саме стільки української агропродукції відправлено до країн світу. Незважаючи на перепони, які чинить росія свідомо затримуючи повноцінну реалізацію "зернової ініціативи", завдяки чому, порти працюють на 30% своєї потужності, ми робимо все можливе, щоб забезпечити регулярність відправок та нарощувати обсяги обробки вантажів", - наголосив очільник Адміністрації морських портів України Олексій Востріков.

З 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси 9 млн тонн української агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Раніше балкер Pangeo, зафрахтований у рамках Всесвітньої продовольчої програми Організації Об'єднаних Націй, вийшов з порту "Чорноморськ" 23 жовтня.

Раніше судна, які експортують продовольство з України через порти Одеси, Чорноморська та Южного вивезли 8 мільйонів тонн агропродукції.

Між тим посол росії в ООН Геннадій Гатилов заявив, що російська федерація висловила в Організації Об’єднаних Націй занепокоєння з приводу угоди про експорт зерна з портів Великої Одеси та готова відмовитися від поновлення угоди наступного місяця, якщо її вимоги не будуть розглянуті. 

Караван з шести суден із 86,7 тисячами тонн агропродукції вийшли з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» в рамках реалізації «зернової ініціативи» 19 жовтня.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій російська федерація названа терористичним режимом.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Поділитися