17 жовтня 2021 р. 16:04

В Одеській області на 20 відсотків зросла середня зарплата

В Одеській області на 20 відсотків зросла середня зарплата

Головне управління статистики в Одеській області оприлюднило інформацію щодо оплати праці в регіоні за 8 місяців поточного року. 

Отже, у січні–серпні 2021 р. розмір середньої номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (із кількістю працюючих 10 осіб і більше) становив 11 945 грн і порівняно з січнем–серпнем 2020 р. збільшився на 20,3%.

До видів економічної діяльності з найвищим рівнем оплати праці відносилися працівники:

  • станов державного управління й оборони;
  • обов`язкового соціального страхування;
  • сфери інформації та телекомунікацій;
  • підприємств складського господарства та допоміжної діяльності у сфері транспорту;
  • установ фінансової та страхової діяльності.

Також статистики повідомили. що серед промислових видів діяльності  найвища зарплатню виплачують підприємства із виробництва комп`ютерів, електронної та оптичної продукції, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, виробництва електричного устаткування та виробництва хімічних речовин і хімічної продукції, де заробітна плата перевищила середній показник по економіці області в 1,3–1,8 раза.

Найнижчий рівень заробітної плати спостерігався на підприємствах добувної промисловості і розроблення кар`єрів, виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, тимчасового розміщування й організації харчування, сільського господарства, лісового господарства та рибного господарства, виробництва гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції, поштової та кур’єрської діяльності, виробництва машин і устаткування, не віднесених до інших угруповань та будівництва, де заробітна плата не перевищувала 73,9% від середнього рівня по області.

Індекс реальної заробітної плати (з урахуванням змін споживчих цін) у січні–серпні 2021р. порівняно з відповідним періодом 2020р. становив 110,1%. В той же час в липні поточного року зарплата була вищою, ніж у серпні. 

Заборгованість з виплати заробітної плати упродовж січня–серпня 2021р. збільшилася на 62,2%, або на 31 952 тис. грн, і на 1 вересня 2021р. становила 83 млн 345 тис. грн, що дорівнює 1,7% фонду оплати праці, нарахованого за серпень 2021р.

Суттєве збільшення суми невиплаченої заробітної плати у січні–серпні 2021р. спостерігалося у:

  • сільському господарстві, лісовому господарстві та рибному господарстві (на 8 млн 941 тис. грн);
  • транспорті, складському господарстві, поштовій та кур'єрській діяльності (на 9 млн 745 тис. грн); 
  • охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги (на 4 млн 270 тис. грн); 
  • будівництві (на 4 млн 088 тис. грн);
  • промисловості (на 1 млн 576 тис. грн).

Кількість працівників, які вчасно не отримали заробітну плату, зменшилась на 20,2% і на 1 вересня 2021 р. становила 3537 осіб, 0,9% від середньооблікової кількості штатних працівників, зайнятих в економіці. Кожному із зазначених працівників не було виплачено в середньому 23 тис 564 грн, що в 1,9 раза перевищує середню заробітну плату за серпень 2021 р.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив проєкт закону про державний бюджет на 2022 рік і направив його до Верховної Ради України з доходом у 1 трильйон 277,7 мільярдів гривень. Збільшення витрат дозволяє у 2022 році встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря буде вищою за 22,5 тисячі.    

Вищі навчальні заклади Одеської області отримали з державного бюджету значну суму. Про це під час святкування 100-річчя Одеського національного економічного університету заявив голова Ради ректорів закладів вищої освіти Одеського регіону Сергій Степаненко. З бюджету одержано 75 відсотків від 104 мільйонів. Отже, впевнений Степаненко, фонд оплати праці  у вишах регіону буде профінансований.

Найбільш високооплачуваним за перше півріччя 2021 року став міський голова Запоріжжя Володимир Буряк - його зарплата у звітному періоді становила 709 тисяч 395 гривень.  А його одеський колега Генадій Труханов заробив за той самий термін 138,3 тисячі гривень - тобто вп'ятеро менше.

Поділитися