28 вересня 2021 р. 11:41

Одеська область готова до відновлення системи зрошення

Одеська область готова до відновлення системи зрошення

Питання фінансування відновлювальних робіт системи зрошення на Одещині, ініційованого головою ОДА Сергієм Гриневецьким, розглянула постійна комісія з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності обласної ради.

Станом натепер проведено роботи з підготовки проєктно-кошторисної документації 12 об'єктів. На дані цілі обласна рада свого часу виділила 9 мільйонів гривень. Економія склала близько 300 тисяч гривень. 

Наразі фахівці готуються до проведення тендеру на підготовку та початок робіт. З урахуванням наявності ПСД обласна влада звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням надати до кінця року 60 млн грн з державного бюджету на зазначені цілі. Під час засідання начальник департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Віктор Лунгул заявив, що в разі своєчасного виділення коштів регіон встигне їх освоїти. А відновлення 12 об'єктів зрошувальної системи першої черги планують завершити  до 1 липня 2022 лроку.

Перш за все відновлять насосні станції, які перебувають у власності державі. Загалом на Одещині є 26 об'єктів зрошування, які мають бути відремонтовані. На 14 об'єктів буде розподілена заначена вище сума у 300 тисяч гривень. 

Здійснення відповідних робіт з відновлення системи зрошення є пілотним проєктом, що охоплює Одеську, Миколаївську і Херсонську області. У червні Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів розширену нараду з питань відновлення системи меліорації на Півдні країни. «Потрібно не лише відновити старі меліоративні системи, але також збудувати нову сучасну інфраструктуру за прикладом провідних країн. Одним із варіантів реалізації цього завдання є державно-приватне партнерство з компанією, яка є світовим лідером у цій галузі», — відзначив очільник уряду.

Раніше під час пленарного засідання обласної ради директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин обласної державної адміністрації Алла Стоянова повідомила про рівень компенсації - 50% витрачених коштів аграріям. що зрошують посівні площі. Вона також сказала, що через ландшафт Одещини треба декілька разів підкачувати воду, що йде на зрошування. І це призводить до здорожчання продукції, тому ОДА і пропонує давати компенсацію. В бюджеті передбачено на це 5 мільйонів гривень. 

Поділитися