20 грудня 2021 р. 10:30

Одещина - лідер в Україні за кількістю земельних аукціонів

Одещина - лідер в Україні за кількістю земельних аукціонів

Одеська область - абсолютний лідер серед регіонів України за кількістю оголошених земельних аукціонів у системі "Прозорро.Продажі".

Як стверджують в Одеській обласній державній адміністрації, до ТОП-5 регіон потрапив також і за оголошеною вартістю цих торгів.

Так, у регіоні на сьогодні оголошено 252 аукціони з оренди та відчуження сільськогосподарських земель. Загальна площа цих ділянок становить 1787 га. Зростання стартової ціни за земельними лотами сягає майже 400%. Дохід від аукціонів – 4,6 млн грн.

У цілому в системі "Прозорро.Продажі" вже відбулися понад 300 успішних земельних аукціонів, за підсумками яких організатори зароблять до бюджетів різних рівнів понад 104,6 млн грн при оголошеній вартості лотів у майже 49 млн грн.

Загальна площа успішно реалізованих земельних ділянок - 1 тисяча 960 гектарів. В аукціонах вже взяли участь понад 540 учасників.

Переважна більшість продавців - це органи місцевого самоврядування. Місцева влада все активніше використовує наданий їй ресурс для збільшення власних доходів. Адже зростання стартової ціни за земельними лотами в цілому становить понад 210%.

Найбільше на торги виставляють саме землі сільськогосподарського призначення (торги для державних і комунальних земель проводяться лише з оренди таких земель). Таких аукціонів у системі 70%.

Так, на сьогодні в системі оголошено 1 тис. 292 аукціони із оренди та відчуження сільськогосподарських земель. Дохід від аукціонів ставить майже 145 млн грн. Загальна площа земельних ділянок - 8,7 тис. га.

Нагадаємо, станом на початок грудня в Україні укладено 60 тис. 658 угод в рамках ринку землі на загальну суму 2 млрд 671 млн 697 тис. 400 гривень.

Від старту ринку землі в Одеській області було зареєстровано 1 тис. 73 земельних правочини. Площа землі, щодо якої вони зареєстровані, в Одеському регіоні складає 2 тис. 932 га вартістю 70 млн 413 тис. 438 гривень.

До 1 липня 2021 року відповідно до пункту 15 Перехідних положень Земельного кодексу України (в різних редакціях) не допускалася купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок, які перебували у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.

Поділитися