20 березня 2019 р. 10:39

У Лиманському районі збудують п'ять сонячних електростанцій

У Лиманському районі збудують п'ять сонячних електростанцій

На черговій сесії Лиманської райради Одеської області 15 березня депутати заслухали звіт начальника відділу економічного розвитку та торгівлі районної державної адміністрації Тетяни Кушнір про виконання програми соціально-економічного і культурного розвитку Лиманського району у 2018 році та затвердили програму на 2019 рік.

Відповідно до звіту, у третьому кварталі 2018 року середньомісячна заробітна плата штатного працівника Лиманського району становила 10 тисяч 575 грн, а це на 34,9% більше, ніж за відповідний період 2017 року. В четвертому кварталі заробітна плата підвищилась і досягла 12 тисяч 40 грн, що на 39,9% більше, ніж  в середньому по області, а саме – 8607 грн. Таким чином, Лиманський район вже вдруге займає перше місце в області за рівнем заробітної плати.

Лиманський район також серед лідерів  за обсягами будівельних робіт, займаючи друге місце в області. У 2018 році прийнято в експлуатацію 75 тисяч 369 кв. м загальної площі житла. Щоправда, цей показник дещо нижчий від минулого року. Тоді було введено в експлуатацію 111 тисяч 848 кв. м (зменшення на 32,2%).

За 2018 рік підприємствами та організаціями району освоєно 2 млрд 889 млн грн капітальних інвестицій, що на 63,2% більше, ніж минулого року, тоді ця сума складала 1 млрд 770 тисяч грн.

Як повідомила Тетяна Кушнір, станом на 31 грудня 2018 року обсяг прямих іноземних інвестицій у Лиманському районі становив 115 мільйонів доларів. Кошти вкладали в сільське господарство, промисловість, транспорт, будівництво. В районі продовжується будівництво нового зернового терміналу «М.В. Карго» з  американською корпорацією Cargill – це один з найбільших інвестиційних проектів, що реалізується в Україні в останні роки. Загальна вартість проекту - 150 млн доларів. Новий термінал зможе забезпечувати понад 10% експорту українських зернових на рік. На терміналі планується створення 500 робочих місць, передбачається збереження 290 тисяч тонн зерна одночасно. Перший пусковий комплекс з новозбудованою станцією вивантаження вагонів відкрито 1 червня 2018 року.

Планується будівництво ТОВ «Дельта Вілмар СНД» -  новий завод по переробці олійних культур. На підприємстві планується створити 200 нових робочих місць. Крім того, в смт Нові Біляри  заплановано будівництво портового перевантажувального зернового комплексу.

Як повідомила Тетяна Кушнір, протягом 2018 року на території району розпочалось впровадження вітроенергетичного проекту на суму 270 мільйонів євро. Заплановано також будівництво сонячних електростанцій за межами населених пунктів на території Першотравневої сільської ради (30 га), Доброславської селищної ради (8 га), Сербківської сільської ради (50 га), Сичавської сільської ради (50 га), Красносільської об`єднаної територіальної громади (73 га).

За інформацією відділу економічного розвитку та торгівлі, минулого року на ремонт автомобільних доріг у населених пунктах району виділили більше 38 млн грн. З місцевих бюджетів на капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності району витратили більше 39 млн грн.

Тетяна Кушнір також повідомила, що відповідно до програми «Доступні ліки» лікарі виписали 26 тисяч пільгових рецептів на суму 2 млн 382 тисячі грн. Ці кошти виділили з державного бюджету. За програмою «Здоров`я» закупили ліків на 200 тис. грн і це дозволило знизити смертність від гострого інфаркту міокарду та покращити медикаментозне забезпечення породіль і немовлят.   З районного бюджету в 2018 році виділили 250 тис. грн на лікування ВІЛ інфікованих.

Тетяна Кушнір також проінформувала депутатів, що на закупівлю медичного обладнання витратили 4 млн 191 тисячу грн. Минулого року завершили капітальні та поточні ремонти відділень у районній лікарні на суму майже 4 млн 709 тис. грн. 

У 2018 році відкрили два сучасних дошкільних заклади в селах Фонтанка та Шомполи. Начальник  відділу економічного розвитку і торгівлі зауважила, що в 2018 році витратили на капітальний ремонт в 13 загальноосвітніх школах 18 млн 421 тис. грн.

Минулого року за рахунок державного бюджету закупили шкільні автобуси на суму 8 млн 978 тис. грн, один із них придбано для перевезення дітей з обмеженою здатністю пересування.

Вона також повідомила, що відповідно до програми «Нова українська школа» виділили 2 млн 481 тис. грн на придбання дидактичних матеріалів, комп`ютерів, сучасних меблів, обладнання мультимедійного кабінету. На телекомунікаційне обладнання витратили ще більше 290  тис. грн.

Тетяна Кушнір наголосила, що  вперше за всю історію діяльності централізованої бібліотечної системи району з місцевого бюджету виділено 400 тис. грн для  закупівлі книг на потреби користувачів. Книжковий фонд поповнено на суму 382 тис. грн. Бібліотекам району придбано 11 комп`ютерів, 6 кольорових принтерів, 24 обігрівача, меблі, стелажі. В Лиманській районній бібліотеці для дітей розпочато роботу по створенню електронного каталогу книжкового фонду. 

В районі облаштовано багатофункціональні спортивні майданчики зі штучним покриттям та тренажерним обладнанням в смт Доброслав та селі Визирка, реконструйовано міні-футбольне поле з заміною на штучне покриття в селі Вовківське, реконструйовано майданчик в селі Сербка, проведено реконструкцію футбольної роздягальні в смт Доброслав.

Поділитися