22 квітня 2024 р. 11:01

Військовим, які розстріляли поліцейського на Вінниччині, оголосили підозру за двома статтями, але не у вбивстві

Фото: Колаж Інтента

(Фото: Колаж Інтента)

Двом військовим, батьку та сину, які розстріляли на Вінничині  патруль, повідомлено про підозру у вбивстві та замаху на життя поліцейських, а також у дезертирстві.  Їм може загрожувати довічне ув’язнення.

За даними ДБР, 19 квітня військовослужбовці — батько та син — самовільно покинули військову частину в Одеській області. Вони викрали табельний пістолет, який був закріплений за одним з них.

Надалі, близько 2 години ночі 20 квітня 2024 року у Вінницькій області, фігуранти поцілили у правоохоронців та втекли з місця події.

(Фото: Офіс генерального прокурора)

Правоохоронці затримали їх 21 квітня 2024 року в селі Липецьке Подільського району Одеської області.

В Офіси Генпрокурора розповіли, що військовим повідомлено про підозру у посяганні на життя працівника правоохоронного органу та незаконному поводженні зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

(Фото: Офіс генерального прокурора)

Також повідомлено про підозру у дезертирстві зі зброєю за попередньою змовою групою осіб, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 408 Кримінального кодексу України).

Раніше на території Вінницької області виявлено транспортний засіб, на якому переміщувалися розшукувані особи, та боєприпаси.

Також в ході слідчих дій було знайдено зброю - ймовірно знаряддя вбивства.

На даний час із підозрюваними проводяться слідчі дії та вирішується питання про обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 9 до 15 років або довічне ув’язнення.

Трагічна подія сталася вночі 20 квітня в Гайсинському районі Вінницької області. Вночі на одній з АЗС під час комендантської години поліція зупинила двох військових, які пересувалися на військовій автівці. Вони здалися підозрілими, копи хотіли перевірити документи та оглянути транспорт.

Першими агресію проявив молодший фігурант, Віталій Васілаке. Він вдарив поліцейського кулаком. Побачивши, що військові напали на поліцію, другий правоохоронець вийшов з автівки та відкрив вогонь. У відповідь вистрелив і старший чоловік, Валерій. Він застрелив рядового Максима Зарецького. Хлопцеві було всього 20 років. Його колега, капітан Максим Шарапанський, вижив, але отримав поранення. 

Старший за віком підозрюваний – Валерій Васілаке, 1972 року народження. Він батько другого підозрюваного, Віталія, якому 26 років. Обоє проходили службу в ЗСУ.

20 квітня поліція почала в Одеській та Вінницькій областях операцію з виявлення та затримання чоловіків, які розстріляли поліцейських у Гайсинському районі Вінницької області. 

Ірина Глухова

Поділитися