02 травня 2024 р. 12:45

Студент під виглядом відомого волонтера виманив в одеситки понад мільйон: деталі схеми

Студент під виглядом відомого волонтера виманив в одеситки понад мільйон: деталі схеми

Жителька Одеси, яка втратила на війні рідну людину, вирішила фінансово підтримати військових через волонтерів, однак натрапила на  шахрая.

Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції в Одеській області.

За даними правоохоронців, жінка знайшла в інтернеті сторінку, підроблену під акаунт відомого волонтера, де розміщувалися пости про збір грошей нібито на придбання тепловізорів, медикаментів, автомобілів, шин, пального, дронів, антен, зарядних станцій, маскувальних сіток та інших речей, необхідних захисникам на передовій.

(Фото: пресслужба Нацполіції в Одеській області)

Власник сторінки у листуванні надавав одеситці перелік речей, на які нібито збирав гроші, і вказував потрібну суму. Протягом двох тижнів жінка перерахувала на рахунок шахрая більше мільйона гривень, які той переводив у готівку та витрачав на власні потреби. Одеситка зрозуміла, що її ошукали, коли випадково побачила справжню сторінку благодійника. Вона звернулася до поліції.

(Фото: пресслужба Нацполіції в Одеській області)

Правоохоронці встановили особу афериста. Ним виявився 23-річний студент полтавського вишу. В орендованому молодиком помешканні у Києві й за його місцем мешкання у Полтавській області правоохоронці провели одночасно санкціоновані обшуки та вилучили речові докази щодо його протиправної діяльності.

Зокрема мобільний телефон із доступом до онлайн-карт банкінгу з прив’язкою до банківських рахунків, на які надходили чужі кошти. 

(Фото: пресслужба Нацполіції в Одеській області)

Молодику повідомили про підозру у шахрайстві, зокрема вчиненому повторно, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілій (ч.ч. 1, 2, 3 ст. 190) Кримінального кодексу України. За це правопорушення передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

 Раніше Болградська районна державна адміністрація застерегла про нову шахрайську схему, яка направлена на виманювання грошей з підприємців та жителів Одеської області

Крім того, на Миколаївщині викрили чоловіка, який, прикриваючись назвою відомого благодійного фонду, збирав гроші нібито на потреби українських військових. Йому повідомлено про підозру у шахрайстві.

 

Ірина Глухова

Поділитися