02 травня 2024 р. 13:15

10 років від дня трагедії 2 травня в Одесі: чи покарані винні

Фото: Ната Чернецька, Інтент

(Фото: Ната Чернецька, Інтент)

Сьогодні, другого травня – десята роковина подій на Грецькій площі та Куликовому полі в Одесі. Тоді внаслідок зіткнень між прихильниками Євромайдану і учасниками акції "Антимайдан" та пожежі в Будинку профспілок загинули 48 людей, понад 200 були травмовані. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

Події 2 травня 2014 року розпочалися в районі Грецької площі. Того дня близько 15:00 вболівальники футбольних клубів "Чорноморець" та "Металіст" разом із містянами вирішили перед матчем пройтися вулицями Одеси мирною ходою "За єдину Україну".

Водночас понад 300 учасників "Антимайдану" пішли паралельною ходою. В районі Грецької площі дві колони перетнулися. Тоді почалися масові заворушення. Учасники кидали одне в одного каміння, піротехніку та "коктейлі молотова". Вітрини магазинів, громадські зупинки та автівки, які розташовувалися поряд, були розбиті. Під час сутичок лунали постріли. Унаслідок протистояння на центральних вулицях Одеси загинуло шестеро людей – всі від вогнепального поранення.

Протистояння у центрі міста тривали понад три години. Згодом, близько 19:00, конфлікт між прихильниками Євромайдану та "Антимайдану" перемістився до Будинку профспілок на Куликовому полі. Майданівці та футбольні вболівальники почали штурм наметового містечка. Коли його зруйнували, більше 300 людей забігли до будівлі, де опинилися заблокованими. Учасники продовжували кидати одне в одного "коктейлі молотова", у Будинку профспілок почалася пожежа. Унаслідок цього, за офіційною версією слідства, 32 людини загинули від чадного газу, ще 10 померли, вистрибуючи з вікон.

Це все вже історія, яку ми всі прекрасно пам’ятаємо. Але що відбувалось після цих подій. Чи понесли винні покарання, де зараз перебувають основні дійові особи, що брали участь в цій трагедії? Дивіться в інфографіці Інтента.

Таким чином, ключові учасники тих подій просто виїхали за межі України. І чи вдасться коли-небудь відновити справедливість - питання наразі риторичне.

Сергій Лозовський

Поділитися