02 травня 2024 р. 10:32

СБУ викрила банду "чорних зброярів": працювали в Миколаївській, Одеській та інших областях країни

ФОТО: Управління СБ України в Миколаївській області

(ФОТО: Управління СБ України в Миколаївській області)

СБУ затримала банду "чорних зброярів", які продавали криміналітету трофейні кулемети та снайперські гвинтівки.

Про це повідомляє пресслужба Управління СБ України в Миколаївській області.

За інформацією СБУ злочинне угруповання підпільно торгувало зброєю у різних регіонах України.

У результаті спецоперації у Києві та Львові було затримано двох організаторів банди. Зловмисники намагались продати криміналітету партію снайперських гвинтівок російського виробництва. Ще п’ятьох фігурантів затримано в Миколаївській, Одеській, Харківській областях та Сумській областях. 

За даними слідства, фігуранти підшукували потенційних клієнтів через власні зв’язки у кримінальному середовищі. Також вони регулярно моніторили спеціалізовані інтернет-платформи з продажу різних озброєнь, де, зокрема, викладали свої "пропозиції".

Після отримання замовлення зловмисники запаковували його у коробки з-під побутової техніки та відправляли їх поштою до адресата. У такий спосіб вони намагалися замаскувати свій "товар". 

Фігуранти діставали зброю та боєприпаси для продажу насамперед з місць колишніх боєзіткнень поблизу лінії фронту. Зброю зберігали у спеціально облаштованих схронах на території своїх домівок та місцевих гаражних кооперативів.

У зловмисників знайшли 59 бойових гранат, більше десятка автоматів Калашникова, протипіхотні міни та кулемети. Також під час обшуку з тайників додатково було вилучено: 28 бойових пістолетів, у тому числі системи Макарова і ТТ; понад 10 снайперських гвинтівок Драгунова; пістолети-кулемети; майже 3,5 тисячі набоїв різного калібру.

Двом організаторам угруповання повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вони знаходяться під вартою. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх учасників ОЗГ. Їм загрожує до семи років ув'язнення.

Нещодавно на Херсонщині поліцейські викрили торговця зброєю та боєприпасами.  57-річний житель одного з населених пунктів причетний до збуту зброї та боєприпасів. Поліцейські встановили, що на початку квітня 2024 року чоловік продав місцевому жителю за 15000 гривень автомат Калашникова та 90 набоїв до нього. 

На початку квітня на Миколаївщині було ліквідовано канал збуту зброї. Чоловіки, віком 34 та 56 років, «спеціалізувалися» на незаконному виготовленні, зберіганні та збуті незареєстрованої вогнепальної зброї та боєприпасів. Підпільні майстерні вони облаштували за місцем свого мешкання.

Також перед судом постане злочинне угрупування, яка займалася нелегальним продажем зброї із зони бойових дій. До складу банди входили житель Одеси та двоє громадян із Закавказзя. За даними правоохоронців, одесит вивозив із зони бойових дій вогнепальну зброю, гранати та набої, а його колеги шукали покупців і продавали товар.

Анна Бальчінос

Поділитися