02 травня 2024 р. 13:02

Суд зобов'язав селищну раду на Миколаївщині привести до ладу укриття для дітей

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

За позовом прокуратури орган місцевого самоврядування Вознесенського району забезпечить належний стан укриття для дітей.

Про це повідомляє відділ комунікації Миколаївської обласної прокуратури.

Адміністративний суд зобов'язав Братську селищну раду привести по належного стану укриття для дітей та населення у селі Новокостянтинівка. Воно вбудоване у приміщення ліцею з дошкільним підрозділом.

Протирадіаційне укриття, загальною площею 299 м2, розраховане на укриття 350 осіб – дітей, працівників закладу дошкільної освіти та населення.

З огляду на воєнний стан в Україні та ураховуючи актуальність збереження фонду захисних споруд прокурор звернувся до суду з відповідним позовом.

Водночас у відповіді на позов Братська селищна рада та комунальна установа «Братський центр фінансово-господарського та навчально-методичного забезпечення закладів освіти, культури, туризму, молоді та спорту Братської селищної ради» просили суд відмовити у задоволенні позовних вимог прокурора. 

Вони послались на те, що капітальний ремонт наразі дуже дорого коштує.

З’ясувавши усі фактичні обставини суд задовольнив у повному обсязі позов прокурора, зазначивши, що систематичне невжиття визначених законодавством заходів з метою приведення захисної споруди цивільного захисту до стану готовності суперечить інтересам держави у сфері підготовки країни до оборони в умовах воєнного стану та захисту життя людини.

Також укриття на 400 дітей в дитсадку на Миколаївщині відремонтують через суд. Було встановлено, що укриття, яке розраховане на 400 осіб – дітей, працівників закладу дошкільної освіти та населення, загальною площею 395,5 м2, перебуває в неналежному стані. Власник приміщення заходів до його ремонту не вживав.

У Миколаєві за позовом прокуратури суд зобов’язав привести у належний стан укриття на 300 людей. Установлено, що протирадіаційне укриття, вбудоване в будівлю лікувального закладу, перебуває в неналежному технічному стані, що створює небезпеку для життя та здоров’я як пацієнтів та лікувального складу установи, так і мешканців населеного пункту, де розміщено центр.

У Первомайському районпротягом 2024 року планують відремонтувати 23 укриття за 125 мільйонів гривень. Сьогодні на території району знаходяться 153 захисних споруд, що придатні для укриття населення. З початку повномасштабної війни на Первомайщині фонд споруд цивільного захисту поповнився на 142 укриття, з них 90 — у 2023 році.

Анна Бальчінос

Поділитися