20 квітня 2024 р. 16:01

Депутати та адвокатка з Херсонщини вирішували долі українських в'язнів в окупації

Фото: Прокуратура Херсонської області

(Фото: Прокуратура Херсонської області)

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури трьом депутатам місцевих рад різних рівнів та адвокатці заочно повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору. 

За даними слідства, у квітні 2022 року підозрювані, перебуваючи на посадах у незаконних органах влади, підтримали створення та увійшли до складу  окупаційної надзвичайної комісії по вирішенню невідкладних питань", – йдеться у повідомлені. 

Підозрювані, як  члени цієї комісії вирішували долі людей, що перебували у захопленому слідчому ізоляторі під час окупації Херсона. Зокрема голосували щодо подовження строків тримання їх під вартою; визнавали вироки такими, що набули законної сили. Направляли "засуджених" до закладів відбування покарань, вотували стосовно зміни запобіжного заходу затриманим. 

У повідомлені прокуратури імен зрадників не називають. Однак з тексту підозри відомо, що мова йде про адвокатку з Херсона Тетяну Мітрофанову, депутата Херсонської обласної ради від ПП "Наш край" Віталія Булюка, депутата Херсонської міської ради від блоку сальдо Ігорю Семенчеву та депутата Корабельної райради Сергія Черевка

Раніше до 11 років за ґратами отримав псевдокерівник  Бериславський медичний коледж після захоплення міста росіянами. Після призначення зрадник виконував доручення окупаційної влади щодо деукраїнізації навчального закладу та впровадження у навчальний процес стандартів освіти рф, зокрема й заміщення українських дисциплін на російські. Крім того, він схиляв працівників освітньої сфери до співпраці з ворогом. 

Також повідомлялось, що судитимуть експосадовицю Херсонської міськради та мешканку регіону, які стали посіпаками росіян та обійняли посади в окупаційні адміністрації. Експосадовиця у червні 2022 року обійняла посаду псевдо начальника окупаційного "відділу розвитку об'єктів права комунальної власності". А інша фігурантка у липні 2022 року очолила окупаційне "управління праці та соціальної політики Херсонського міського округу військово-цивільної адміністрації Херсонської області".

До того обвинувальний акт до суду направили стосовно псевдоначальниці відділу окупаційної адміністрації Херсона. У червні 2022 року жінка очолила "отдел капитального строительства" в окупаційній адміністрації міста Херсона. Перед тим підозру оголосили колишньому посадовцю Держпродспоживслужби, який очолив окупаційний орган на Херсонщині. За даними слідства, підозрюваний у квітні 2023 року  обійняв посаду псевдо в.о. начальника окупаційного управління ветеринарії Херсонської області". 

Олеся Ланцман

Поділитися