27 квітня 2024 р. 09:11

Одеський адвокат відбувся умовним терміном за спробу незаконно збагатитись

Затримання адвоката. Фото: Національна поліція

(Затримання адвоката. Фото: Національна поліція)

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та адвокатом Денисом Манюком з Одеси, щодо визнання останнім своєї провини у підбурюванні чоловіка до підкупу судді.

Про це повідомляє видання "Судовий репортер" із посиланням на відповідний вирок суду. 

Адвоката затримали 20 січня після того, як він отримав 2 тисячі доларів США, які він ніби то збирався передати судді, що розглядала справи про керування автівками у стані сп'яніння. Однак передання цих грошей вже проходило під контролем правоохоронців.

Річ у тім, що коли адвокат назвав водієві вартість розв'язання його проблеми у 2 тисячі доларів США, той звернувся до правоохоронців. 

Адже керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, в разі доведення провини водія карається накладення штрафу на водіїв у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік. 

Тобто водій у найгіршому для себе варіанті мав би заплатити 10,6 тисячі гривень штрафу виходячи з того, що неоподаткований мінімум доходів складає 17 гривень й рік походити пішки. Щоб цього уникнути йому пропонували заплатити понад 75 тисяч гривень.

Зрештою адвокат домовився із прокурором про покарання у виді 4 років позбавлення волі умовно. Обвинувачений звільняється від відбування тюремного строку з іспитовим строком 2 роки. Також обвинувачений зобовʼязався внести 250 тисяч гривень на рахунок Збройних сил України.

А водія на рік позбавили права керувати автівкою. Судді Ірині Мазун, яку ніби то планував підкупити Денис Манюк підозру не повідомляли. 

За даними "Судового репортера", Денис Манюк отримав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю у серпні 2022 року. Адвокатську діяльність вів з липня 2023 року. До того він був помічником однієї з суддів Малиновського районного суду Одеси, але не тої судді, з якою обіцяв домовитися.

У 2017-2020 роках чоловік працював секретарем судового засідання в Малиновському районному суді. У 2016 році був головним спеціалістом відділу діловодства Одеського апеляційного та Одеського апеляційного адмінсуду.

Кирило Бойко

Поділитися