09 травня 2024 р. 14:33

Розкрита злочинна схема: судитимуть жителів Миколаєва, які викрали металу на понад 4 мільйони

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

У Миколаєві судитимуть групу зловмисників, які викрали металу з підприємства на 4,5 мільйона гривень. Крадене збували на точках приймання металолому.

Про це повідомила пресслужба Миколаївська окружна прокуратура.

За даними слідства, у серпні 2023 року обвинувачені, за попередньою змовою, розробили злочинну схему. Вони стали красти метал із території підприємства, яке на період воєнного стану практично не функціонувало.

Зловмисники викрадали металеві вироби, перевозили на автомобілі та збували у місцях приймання металолому. Після чого ділили між собою отримані кошти.

У ході досудового розслідування задокументовано три епізоди їх злочинної діяльності на загальну суму майже 4,5 мільйона гривень. Правоохоронці встановили місце знаходження викраденого та повернули підприємству майже все майно.

Прокуратура затвердила та скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох мешканців міста Миколаєва за фактом крадіжок, вчинених в особливо великих розмірах групою осіб за попередньою змовою в період воєнного статну (ч. 4 ст. 185, ч. 5 ст. 185 КК України).

Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нещодавно у Миколаєві затримали "чорних рієлторів", які здійснювали незаконні схеми з нерухомим майном містян. Зловмисники підшукували квартири, які переходили на баланс виконкому міської ради у результаті неприйняття спадщини або відсутності спадкоємців померлих миколаївців. Вони оформляли право власності за підробними документами та продавали квартири.

Одеські поліцейські скерували до суду справу організованої злочинної групи псевдоволонтерів, які виманювали в жителів області кошти ніби на допомогу Збройним Силам України. 

Зловмисники під виглядом благодійників телефонували військовим, представникам духовенства, волонтерських організацій, казали, що мають бажання передати безплатно на потреби ЗСУ автомобіль або іншу гуманітарну допомогу. І введені в оману громадяни перераховували гроші на рахунки, вказані псевдоволонтерами.

 Також у Херсоні повідомлено про підозру двом чоловікам, які займалася крадіжками. Вони проникали до квартир та інших приміщень мешканців обласного центру та заволодівали цінними речами власників. До кожного злочину фігуранти готувалися ретельно. "Вилазки" переважно вчиняли під час комендантської години та за потреби видавали себе за військовослужбовців. 

Анна Бальчінос

Поділитися