04 травня 2024 р. 19:39

В Одесі засудили терористів, що влаштували вибух під будівлею обладміністрації

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Приморський районний суд міста Одеси визнав винними у терористичному акті одеситів Владислава Войцеховського та Миколу Попова, які були учасниками Антимайдану у 2014 році.

Про це повідомляє "Судовий репортер" із посиланням на вирок від 23 квітня.

У 2014 році вони були невдоволені Революцією гідності, зміною влади в країні та трагічними подіями 2 травня 2014 року в Одесі. Маючи антидержавницьку позицію чоловіки об'єдналися з іще одною особою в терористичну групу. Щоб залякувати населення і привертати увагу до своїх політичних поглядів, вони спланували теракти поблизу адмінбудівель. 

Зловмисники розподілили ролі. Один із них забезпечував фінансування, вибір обʼєктів посягання, проведення розвідки місцевості, час вчинення злочину та участь у ньому. Інший відповідав за закладання вибухівки і її активацію. Третій співучасник допомагав у виготовленні саморобних вибухових пристроїв.

2 вересня 2014  року вночі один з обвинувачених заклав вибухівку під адміністративною будівлею Одеської облдержадміністрації та дистанційно привів у дію.

Інцидент не здобув значного розголосу і злочинці планували продовжити свої дії. Але 12 вересня 2014 року їх орендовану квартиру обшукали співробітники УСБУ в Одеській області та вилучили вибухівку. Як видно із вироку, попередньо помешкання терористів прослуховували. Стенограма, на якій начебто зафіксовано готування до скоєння злочину, є в матеріалах справи.

Надалі один з обвинувачених написав заяву на ім'я слідчого, в якій розповів про виготовлення саморобних вибухових пристроїв і закладення вибухівки під ОДА.

Під час слідчого експерименту інший обвинувачений розповів, що вони з товаришем чекали на лавочці у дворі будинку, поки їх спільник закладав вибуховий пристрій біля Одеської обласної адміністрації.

Терористів затримали у вересня 2014 року і вони провели під вартою близько 3 місяців. 25 грудня того ж року їх звільнили для обміну як військовополонених.

Заочно їх засудили до 15 років позбавлення волі із конфіскацією усього майна. Після обміну терористи начебто опинилися на окупованих територіях.

У листопаді 2023 року військові підтвердили ліквідацію Владислава Войцеховського, який воював проти України у лавах російської четвертої окремої мотострілецької бригади під псевдонімом "Одіссей".

В Одесі 2 травня 2014 року сталися масові заворушення: представники "Антимайдану" напали на проукраїнських активістів, які планували йти маршем єдності перед футбольним матчем. Антимайданівці мали при собі світло-шумові гранати та вогнепальну зброю. Під час зіткнень у центрі загинули шестеро людей, десятки були поранені.

Пізніше в той же день події розгорнулися на Куликовому полі. Там сталася пожежа у Будинку профспілок. Загинули 42 людини.

Минулого року Центр публічних розслідувань з'ясував, де зараз прихильники "руського миру" та як живуть активісти "Антимайдану", який після подій 2 травня 2014 року переформувався у рух "Кулікового поля".

Кирило Бойко

Поділитися