01 лютого 2021 р. 15:00

Український південь: Некрасівські козаки

Український південь: Некрасівські козаки

Четвертий ролик проєкту краєзнавчих лекцій "Український Південь" розповідає про історію появи у степовій Україні, зокрема в Одеській області некрасівського козацтва, яке оселилось в цих місцях після антиросійського повстання на теренах сучасної Луганської та Донецької областей. 

Наразі на Одещині залишаються села Стара та Нова Некрасівка.

"Донські козаки не згодилися схилити голову під російським царатом і були вимушені шукати протекцію на землях Османської імперії, а саме на території сучасної Одещини. Донські козаки вирішили облаштуватися поруч з братами запоріжцями, які ще раніше втекли сюди, на нижній Дунай від специфічної любові "старшого брата"", - розповідає начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Проєкт краєзнавчих лекцій "Український Південь" покликаний деконструювати історичні міфи про заселення південної України, а також розповісти про ключову роль в освоєнні цих територій українцями. 

Ролик розробила студія ONYKO Films. Ініціаторами та координаторами інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті. Консультантами у ролику виступили к.і.н, доцент кафедри Історії України ОНУ ім. І.Мечникова Володимир Полторак; начальник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Нагадаємо, раніше автори проєкту краєзнавчих лекцій "Український Південь" розповілиранню історію Одеси та деконструювали імперські міфи щодо віку міста. 

Також вони вже розповідали про переселення мазепинських козаків у південні регіони країни та про історію Білгород-Дністровської фортеці.

Поділитися