10 червня 2023 р. 18:30

Підрив греблі Каховської ГЕС та як катастрофа впливає на Південь України: підсумки тижня

Підрив греблі Каховської ГЕС та як катастрофа впливає на Південь України: підсумки тижня

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. В результаті гідроелектростанція була повністю знищена хвилями Каховського водосховища. Близько 80 населених пунктів, у тому числі й Херсон, опинилися в зоні підтоплення. Влада та волонтери відразу почали проводити евакуацію.

Внаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі почав стрімко знижуватись, що стало додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. 


Можливі наслідки підриву Каховської ГЕС. Зображення: Інститут вивчення війни

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Європейської Ради з попередженням про ситуацію на ГЕС. О 8 ранку стало відомо, що мікрорайон Корабел  в Херсоні знеструмлено та буде відключено газопостачання з метою безпеки, - повідомив Роман Мрочко

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов в ефірі телемарафону заявив, що є докази дистанційного підриву Каховської ГЕС в ніч на 6 червня саме окупантами. Військовий рух українців та кримських татар "АТЕШ" опублікував думку, що підрив Каховської ГЕС - справа рук 1 батальйону 205 мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю. 

9 червня стало відомо, що окупанти хотіли шантажувати Україну підривом дамби та влаштували техногенну катастрофу на півдні нашої держави. Як повідомили в пресслужбі СБУ, про це окупанти розповідають один одному у телефонній розмові, яку вдалося перехопити співробітники відомства.

Як розвивалися події в перші дні буквально по хвилинах можна дізнатися з матеріалів Інтента за посиланням. Весь час на місці подій працювала кореспондентка нашого видання. Її відео з місця подій можна познайомитись на ютуб-каналі Інтента


Відео: Інтент/Альбіна Карман

Наслідки цього злочину армії країни агресора та масштабної катастрофи, який він завдав, уточнюватимуть ще тривалий час. Поки що можемо констатувати лише деякі з них. 

Повінь від підриву російськими військовими греблі Каховської гідроелектростанції призведе до "жахливих наслідків" для екосистеми. Таку думку висловив голова громадської організації "Зелений лист" Владислав Балинський.

Станом на 8 червня середній рівень підтоплення нижче Каховської ГЕС по течії Дніпра став 5,61 метра. під водою знаходиться 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег. 


Фото: Офіс Генпрокурора

В одеських пабліках з’явилася інформація, що "нечистоти" Каховської ГЕС вже в Южному. Інтент звернувся до еколога, який каже, що це дуже ймовірно. 

Підтоплено 55 тисяч гектарів лісів. Якщо вода стоятиме до 20 днів, як це прогнозують, вони загинуть. Під особливою загрозою опиняються дерева віком до 10 років. Про це свідчить заява голови Держлісагентства України Юрія Болоховця. Окрім всього, через руйнацію Каховської ГЕС у Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила. Осідання мастила на рослини веде до незворотних наслідків у процесі фотосинтезу. 

Паводок. Фото: Міндовкілля
Фото: Міндовкілля

Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин під загрозою загибелі. Про це у Марафоні Єдині новини заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець. Також він звернув увагу на те, що затоплення земель призведе до деградації ґрунтового покриву, ерозії й змиє увесь родючий шар ґрунту у воду.  Ще одним з наслідків катастрофи Міністр назвав втрату Україною найціннішого ресурсу – води. 

У Чорне море винесло міни, які росіяни розставляли в Херсонщині. Потоками також позривало мінно-вибухові загородження, які окупанти облаштовували на лівому березі. Наразі велика кількість мін дрейфує у воді за течією. 

9 червня стало відомо, що рівень води у підтоплених районах Херсонщини почав зменшуватися. За ніч вода спала на 20 сантиметрів. Очільник ОВА також повідомив, що на ранок у регіоні було евакуйовано 2352 особи та близько 550 тварин. Евакуація службами МВС продовжується. Попередньо, станом на ранок 9 червня підтоплено 3624 домівки у 32 населених пунктах Херсонщини.

2 червня суд арештував корпоративні права дружини колишнього нардепа Оксани Марченко в семи підприємствах нафтоперевального комплексу в Одесі та Чорноморську на майже 740 мільйонів гривень. За даними Центру публічних розслідувань, йдеться про корпоративні права в АТ "Ексімнафтопродукт", ПрАТ "Синтез Ойл", ПрАТ "Синтез Транзит", ТОВ "Укрлоудсистем", АТ "Одеснафтопродукт", ПрАТ "Чорноморський паливний термінал" та ТОВ "Альбіон Коммодітіз". Дружина Медведчука володіла частками у цих компаніях через низку офшорних структур.

3 червня тільки після публікацій медіа поліцейські за дорученням прокуратури Болградського району почали кримінальне провадження щодо списання і подальшого знищення понад 2 тонн печива гуманітарної допомоги, у якого вийшов термін зберігання.

В той же день стало відомо, що регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної держаної (військової) адміністрації вирішила, що до 5 червня спеціальні комісії мають перевірити 100% захисних споруд розташованих на території регіону.  7 червня в Одеській ОВА звітували, що представники органів влади впродовж трьох діб перевірили 1993 укриттів. За результатами обстежень зачиненими виявились 122 та не придатними до використання 523 укриття. 

4 червня міністр сільського господарства України Микола Сольський заявив виданню Reuters, що Україна буде готова продовжувати експорт зерна через Чорне море в рамках "плану Б" без підтримки росії, якщо москва розірве поточну угоду з експорту зерна і вона розвалиться. Він пояснив, що уряд України створив спеціальний страховий фонд у розмірі близько 547 мільйонів доларів для компаній, чиї кораблі будуть заходити в порти українського Чорного моря за новою угодою. "План Б... виключає четверту сторону (Росія) у цих відносинах", - пояснив міністр.

Того ж дня стало відомо, що українські порти на Дунаї впродовж травня разом перевантажили понад 3 мільйони тонн різних вантажів. За словами керівника Адміністрації морських портів Юрія Литвина, це абсолютний рекорд для портів цього регіону. 

5 червня вперше після відновлення зернової угоди (18 травня, - ред.) в порт "Південний" увійшло судно під збіжжя. Спільний координаційний центр (СКЦ) 5 червня провів щонайменше по одній інспекції на вхід і на вихід, які стали першими після 31 травня. На вхід до порту "Південний" пройшов суховантаж Navios Sagittarius дедвейтом 75,6 тисячі тонн під прапором Панами.

Того ж дня колегія суддів П'ятого апеляційного адміністративного суду задовольнила скаргу одесита щодо скасування рішення виконавчого комітету Одеської міської ради про підвищення тарифу на паркування. Цю подію у соціальних мережах назвали перемогою жилетників.

Серед тривожних подій цього тижня не можна пройти повз одну, яка говорить про те, що українці – це неймовірні люди. 

Олександра Паскаль Фото: Дар'я Герасимчук/Facebook
Олександра Паскаль Фото: Дар'я Герасимчук/Facebook

Олександра Паскаль - 7-річна дівчина, що втратила ногу внаслідок ракетного удару по курортному селищу Затока в Одеській області, 3 червня взяла участь у змаганнях з художньої гімнастики. Після поранення шестирічна Олександра Паскаль заново вчилась сидіти, через отримані травми лікарі вимушені були ампутувати їй ногу. Після реабілітації в Австрії вона отримала свій перший протез і почала заново вчитися ходити. У березні 2023 року Саша Паскаль отримала біонічний протез, виготовлений індивідуально з урахуванням всіх потреб дівчинки та дає їй можливість вести активне життя.

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися