09 березня 2024 р. 20:48

День жалоби, візит Зеленського та перші мобільні укриття: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

У ніч на 2 березня сталася найтрагічніша ніч в Одесі з початку війни. Внаслідок прямого влучання дрона в житловий дев'ятиповерховий будинок загинули 12 людей, з них п'ятеро дітей. Були зруйновані 18 квартир. Без опалення залишилися 11 будинків. 

Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив, що вперше в Одесі наслідки атаки міста дронами схожі на результати влучання ракети. 

3 березня в Одесі оголосили днем жалоби. Одеські активісти, які щонеділі влаштовують акції проти тендерів, які вважають недоцільними біля Одеської обласної державної (військової) адміністрації, у неділю 3 березня скасували пікет на знак жалоби. Одесити принесли іграшки та квіти на місце влучання російського дрона

Фото: Інтент/Володимир Шкаєв
Фото: Інтент/Володимир Шкаєв

Світова спільнота засудила російську атаку по Україні. Президент Парламентської асамблеї ради Європи Теодорос Руссопулос засудив дронову атаку й заявив, що росія нестиме відповідальність за всі злочини, вчинені нею в Україні. Тим часом посолка США в Україні Бріджит Брінк зауважила, що росіяни завдають ударів саме по мирних мешканцях українських міст та сіл. Парламент Молдови під час засідання 2 березня ухвалив декларацію, яка засуджує російську агресію в Україні. 

Фото: Скріншот з відео
Скриншот з відео

6 березня російська армія завдала ракетного удару по Одесі, коли там перебували з візитом президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс. Володимир Зеленський та  Кіріакос Міцотакіс вшанували пам'ять людей, які загинули 2 березня в результаті влучання російського "шахеда" в житловий будинок. Також Зеленський поспілкувався з мешканцями пошкодженої дев'ятиповерхівки та сусідніх будинків. 

8 березня Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй зібралася для обговорення ракетного удару рф по Одесі та розгляду гуманітарних питань, пов'язаних з війною. Засідання ініціювала Україна. 

6 березня в одеській інфекційній лікарні померла жінка, якій діагностували вірус грипу А. Це перший летальний випадок від грипу в поточному епідсезоні в Одесі, повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ. 7 березня стало відомо, що з початку епідсезону в Одеській області зафіксовані 48 летальних випадків від наслідків коронавірусної хвороби

Фото: Одеська міська рада
Фото: Одеська міська рада

7 березня на кінцевій зупинці 5-го трамвая в Аркадії встановили перше мобільне укриття для тимчасового перебування під час повітряної тривоги. Найближчим часом в мерії пообіцяли встановити ще чотири мобільні укриття на кінцевих зупинках міського транспорту: 

  • вулиця Академіка Корольова/вулиця Архітекторська – кінцева тролейбусних маршрутів №№ 7, 12 та автобусного маршруту № 148.
  •  Куликове поле – кінцева трамвайного маршруту №17 та автобусного маршруту №190.
  •  вулиця Паустовського – кінцева зупинка автобусних маршрутів №№ 190, 240, 242.
  •  вулиця Хімічна (Суперфосфатний завод) – кінцева зупинка тролейбусних маршрутів №8. 

2 березня Інтент писав, що на підхід до портів Одеса, Чорноморськ та Південний очікують 113 суден, які мають експортувати близько 3 мільйонів тонн вантажів. Минулого місяця загальний вантажообіг у портах склав 8 мільйонів тонн, з яких 5,2 мільйона тонн – продукція українських аграріїв.  

Фото: Хвиля
Фото: Хвиля

Дунайська комісія з 1 березня виключила росію зі свого складу та оштрафувала її за несплату внесків після позбавлення її повноважень у цій організації в березні 2022 року. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. "Міжнародна ізоляція держави-агресора продовжує посилюватися. Дунайська комісія, одна з найстаріших міжнародних організацій у світі, на своїй 100-й ювілейній сесії минулого грудня, під час першого українського головування, вирішила, що дії Росії несумісні з Белградською конвенцією", – зазначив посадовець. Він наголосив, що росія мала до 29 лютого самостійно залишити комісію, але проігнорувала цю вимогу.

Фото: Іван Ліптуга/Facebook
Фото: Іван Ліптуга/Facebook

Напередодні Міжнародного дня письменника Алея зірок в Одесі поповнилась трьома новими іменами. Урочисто відкрили зірки на честь:

  • Олександра Дорошенка (1943-2021) - одеського письменника, доктора технічних наук, професора, академіка Міжнародної академії холоду, прозаїка, краєзнавця, лауреата премії "Твої імена, Одесо!";
  • Олександра Козачинського (1903-1943) - письменника, журналіста, фотографа. Зокрема Олександр  Козачинський відомий як автор пригодницької повісті "Зелений фургон", яку він написав за  автобіографічними мотивами;
  • Михайла Жука (1883-1864) - українського графіка, живописця, кераміста, поета, перекладача і педагога. Він один із зачинателів українського модерну та фундаторів Української академії мистецтв. Багато років викладав в Одеській художній школі, нинішньому Одеському училищі імені Грекова. Заснував та багато років очолював керамічний факультет, виховав низку відомих митців.

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися