23 березня 2024 р. 19:22

День жалоби, атака на енергетику та Париж в Одеській області: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Тиждень почався зі дня жалоби, який був об'явлений після ракетного удару 15 березня. Того ж дня 16 березня в лікарні пішов з життя постраждалий від російської атаки рятувальник. Протягом тижня в Одесі проводжали в останній путь загиблих від подвійного ракетного удару 15 березня.  

В ніч проти 22 березня, сили протиповітряної оборони знищили в Одеській області 14 безпілотників, які заходили з півдня кількома хвилями. Тривала напружена бойова робота підрозділів протиповітряної оборони.  БпЛА виконували складні маневри, змінюючи напрямки руху, виснажуючи ресурс людей та техніку. Однак енергооб’єкти області, все ж зазнали пошкоджень. Через це графіки відключень в Одеській області було застосовано до близько 300 тисяч абонентів. Ввечері, 22 березня, росіяни вдарили балістичною ракетою по інфраструктурному об’єкту в Одеській області. На місці влучання виникла пожежа. Були введені графіки стабілізаційних відключень електроенергії. 

Фото: Олег Кіпер/telegram
Фото: Олег Кіпер/telegram

17 березня голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер оприлюднив світлини будівництва та оновлення оборонних фортифікацій на території Одеської області. За його словами наразі для будівництва та оновлення фортифікацій залучені близько 150 осіб та 80 одиниць техніки.


Фото: Олег Кіпер/telegram

На початку березня очільник Одеської ОВА Олег Кіпер заявив, що з боку Чорного моря та Криму будуються та зміцнюються фортифікації, тому що загроза для Одеської області залишається.

"Центр публічних розслідувань" спільно з експертами всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" продовжують досліджувати декларації високопосадовців. 18 березня Інтент писав, що 55 депутатів Одеської міської ради за 2022 рік, що були оприлюднені станом на 1 лютого 2024 року й нарахували в них 17 тисяч 72 квадратних метри житлової та нежитлової нерухомості. 

Виграє за площею житлової нерухомості родина Віктора Баранського з 1 тисячею 613 квадратними метрами житла. Причому у власності самого депутата немає ні метра. Дружина ж Баранського Галина має чотири квартири в Одесі та дачу у Фонтанці.

У Василя Ієремії на двох з сином 1 тисяча 595 квадратних метрів житла. Син Андрій має частки у двох житлових будинках в селищі Таїрове. Сам же депутат володіє 9 квартирами в Одесі та будинком в курортному селі Кароліно-Бугаз. До того ж депутат задекларував дві квартири в Арабських Еміратах як не завершене будівництво.

Віктор Наумчак разом з дружиною мають 1 тисячу 340 квадратних метрів. У повній власності депутата квартира та дві дачі в Одесі та у співвласності з дружиною ще одна квартира й також в Одесі.

В родині Олександра Іваницького житла на 964 квадратних метри. Причому йому належить лише одна квартира загальною площею 59 квадратних метрів. Всім іншим  –  шістьма квартами в Одесі – володіє дружина Юлія. Причому останню квартиру жінка купила на початку лютого 2022 року.

Й закриває п'ятірку найбільших власників житла родина Дмитра Танцюри з 875 квадратними метрами. Депутат має 32 квартири в Одесі.

Фото: Народна думка
Фото: Народна думка

20 березня стало відомо, що місто Южне в Одеській області перейменують на Порт-Аненталь. Таке рішення підтримали у Верховній Раді. Також село Надеждівка Арцизької громади перейменують на Шампань, а село Гай у Болградському районі стане Новим Парижем. 

Того ж дня Інтент писав, що поліцейські розслідують ситуацію з подвійними платіжками за послуги ЖКГ в Одесі. В матеріалі в рубриці "Експерт" Інтент докладно розказав про ситуацію, опублікував роз'яснення Одеської міської ради та надав запропонував варіант дій у такій ситуації. 

Фото: Інтент/Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

21 березня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід голові Одеської районної ради Віталію Барвіненко у вигляді застави розміром в мільйон гривень. Його підозрюють у зловживанні владою. Також Барвіненку заборонено відлучатися за межі Одеси та Одеської області без дозволу слідчого, прокурора та суду. Серед іншого, підозрюваний має здати на зберігання до відповідного органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

Фото: Центр протидії корупції
Фото: Центр протидії корупції

22 березня апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України скасувала постанову про закриття кримінального провадження щодо одеського бізнесмена про корупційну схему на митниці та призначила повторний судовий розгляд. Йдеться про Вадима Альперіна.

На цьому тижні стало відомо, що уряд Італії перерахував перший транш допомоги у вигляді 500 тисяч євро для Одеси. Кошти підуть ремонт Спасо-Преображенського собору, який постраждав під час російської ракетної атаки влітку минулого року. Координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі підтвердила отримання 500 000 євро для цієї місії. Найближчим часом очікується прибуття до Одеси експертної групи та безпосередньо очільниці офісу ЮНЕСКО в Україні. 

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися