26 вересня 2022 р. 20:45

Чому рф використовує іранські дрони та яка ситуація в Чорному морі: головні теми тижня

Чому рф використовує іранські дрони та яка ситуація в Чорному морі: головні теми тижня

Розпочався восьмий місяць повномасштабного вторгнення росії в Україну. До цього часу збільшилася як кількість перемог, так і кількість трагедій. З жахом ми спостерігали, як відбувається ексгумація тіл в Ізюмі, співчували кожному, хто втратив на цій війні близьку людину та до глибокої ночі слідкували за поверненням захисників "Азовсталі" з полону.  

Протягом минулого тижня відносно спокійну ситуацію на Одещині почали порушувати іранські дрони-камікадзе - Shahed-136, почастішали випадки виявлення вибухонебезпечних предметів на одеських пляжах, а ворожа ескадра в Чорному морі поступово збільшувала кількість кораблів, що несуть потенційну загрозу регіону.

Навала ворожих дронів

23 вересня російські військові атакували Одесу дронами-камікадзе Shahed-136, влучивши в порт. Від дій окупантів загинула одна людина. 

Як повідомили в оперативному командуванні "Південь", ворожі безпілотники прилетіли з боку моря. 

Два дрони зруйнували адмінбудівлю в припортовій зоні, один дрон збили над морем силами протиповітряної оборони.

Зранку 25 вересня ворог атакував місто чотирма безпілотниками. Тричі влучив в адмінбудівлю в центрі міста. Один дрон збили сили ППО. На щастя, людських втрат не було.

Фото: Оперативне командування "Південь" 

В ніч з 25 на 26 вересня протиповітряна оборона збила ще один безпілотник. Проте два інших влучили в об'єкт військової інфраструктури

Чому почастішали атаки дронами?

Під час брифінгу речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомив, що російські війська використовують проти України іранські дрони, щоб зекономити ракети.

"Ворог наразі намагається економити крилаті ракети різного типу, адже ті самі дрони Shashed-136 і коштують набагато дешевше, і їх можна застосовувати набагато частіше. Вони працюють не по одному, а парами. Інколи навіть визначаємо, що ворог може запускати їх по кілька під час однієї атаки. Це нова тактика у ворога, і наші фахівці працюють над виявленням слабких сторін цих атак, щоб відповідним чином реагувати", – повідомив Братчук.

Коментуючи ці нальоти, він підкреслив, що ці "мопеди", як їх вже прозвали одесити, дають дуже гучний звук, летають досить низько, тож є доволі високоточними. Тому ні в якому разі не можна зупинятися та намагатися засняти такі дрони в небі - при вибуху вони розлітаються на дуже дрібні уламки, які можуть поранити, або вбити; вибухова хвиля дуже сильна.

В етері телемарафону керівниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк також повідомила, що українські фахівці вже вивчають зразки збитих іранських дронів.

«Це досить нова зброя, з якою ми зіткнулися, тому всі зразки, які ми зуміли витягти, вивчаються фахівцями, напрацьовується найефективніша система протидії їм», - сказала Гуменюк.

Ситуація в Чорному морі

Станом на початок минулого тижня - 19 вересня - через послаблення шторму корабельне угруповання ворога збільшилось з шести до 10 одиниць. На бойовому чергуванні було три надводних ракетоносії 24-ох "Калібрів" і три великих десантних кораблі. 

Наступного дня корабельне угрупування збільшилось до 12 катерів/кораблів. 

22 вересня Оперативне командування "Південь" повідомило вже про 14 одиниць в угрупованні. Відтепер на бойовому чергуванні було 3 надводних і 1 підводний ракетоносій із загальною кількістю 28 «Калібрів».

Через добу кількість кораблів збільшилася до 15 одиниць, однак число ракетоносіїв залишилось тим самим. Станом на вечір 25 вересня, в ОК "Південь" повідомили, що змін району маневрування, складу, задач та загроз не відбулось. Ті самі 4 носії 28 «Калібрів» напоготові для нанесення ударів по всій території України. 

Військові вкотре закликають не нехтувати сигналами повітряної тривоги. 

Небезпечні знахідки на пляжах

З початку тижня почастішали повідомлення від правоохоронців про виявлені предмети, схожі на вибухівки.

19 вересня на одному з пляжів в Київському районі Одеси знайшли постріл для підствольного гранатомету радянського зразку ГП-25. 

Це був не перший випадок виявлення саме такої вибухівки. Ще 16 вересня під час патрулювання на 16-й станції Великого Фонтану в районі човнової станції співробітники "Муніципальної варти Одеси" у воді виявили три предмети, візуально схожі на боєприпаси підствольної гранати.

20 вересня одесит звернувся в поліцію через знахідку ручної гранати РГД-5, на вулиці в Приморському районі міста.

Водночас Чорне море також продовжує виносити на пляжі Одещини морські міни. Військово-морські сили поділилися відеозаписом, де знищують одну з них.

Спочатку командир підрозділу розмінування вирішив спробувати знищити вибуховий пристрій дистанційно, стріляючи по ньому, однак міна не здетонувала. Її витягли в безпечне місце власноруч. Після обстеження міни було з’ясовано, що її подальше транспортування небезпечне і вона підлягає знищенню на місці.

В поліції наголошують на необхідності одразу звертатись до правоохоронців в разі виявлення вибухонебезпечних предметів на вулицях чи в морі. Чіпати такі знахідки категорично не можна!  

 

Були цього тижня і добрі новини, від яких віра в нашу перемогу стає ще міцнішою. Наприклад, 10-річна школярка Катерина Кутинець з міста Южне передала до благодійного фонду Сергія Притули 31 тисячу гривень на допомогу ЗСУ. Ці кошти вона зібрала, граючи з людьми у "вікторину навпаки".

Сенс гри полягав у тому, що гравець задавав дівчині питання з географії, а за кожну її правильну відповідь платив гроші.

У гру Катя зіграла і з Сергієм Притулою, а потім передала йому зароблені кошти. Дівчина повідомила, що у неї є ще карти з грою "хронологія", тож коли вона вивчить їх, то повторить збір коштів з метою заробити 50 тисяч.

Тож беремо приклад з Катерини, віримо та донатимо Збройним силам, а також слідкуємо за новинами разом з ІзбірКомом!

Поділитися