27 серпня 2022 р. 20:07

Одещина отримала перші тести для виявлення мавпячої віспи

Фото: impuls24.com

(Фото: impuls24.com)

Міністерство охорони здоров'я України надало регіонам тест-системи для діагностики мавпячої віспи, тож наразі і Одещина готова до ймовірної небезпеки.

Про це повідомляє ДУ "Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб МОЗ України" (ООЦКПХ).

Вірусологічна лабораторія отримала 6 наборів ПЛР-тестів для проведення 150 досліджень. Лабораторія має необхідне сучасне обладнання, укомплектована навченими кадрами.

Результати ПЛР-діагностики можна отримати вже через 4 – 6 годин від початку досліджень, що дає можливість своєчасно реагувати на надзвичайну подію.

У серпні поточного року ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», за підтримки ВООЗ, проведено онлайн-підготовку фахівців епідеміологічного профілю ООЦКПХ та медичних працівників закладів охорони здоров’я з питань епіднагляду, діагностики та профілактики віспи мавп.

Також в повідомленні ООЦКПХ зазначають, що вірус віспи мавп вже виявлено в 92 країнах світу. Загалом зафіксовано понад 35 тисяч інфікованих, з яких 12 осіб померли. Найбільш масові спалахи захворювання епідеміологи фіксують сьогодні у Сполучених штатах і Бразилії, Іспанії, Німеччині та Великій Британії.

Хоча на території нашої країни випадків захворювання не зафіксовано, вірус впритул підходить до кордонів України. Так, випадки зараження віспою мавп вже зафіксовано в Молдові, Румунії, Латвії та Польщі.

Мавпяча віспа не нова інфекція – її вперше зареєстрували у 1958 році у мавп, а в 1970 році – у людей. Спалахи інфекції реєструвалися лише на території Африки.

Не варто забувати і про Covid-19, тож слід продовжувати дотримуватися норм індивідуального захисту. Адже кількість госпіталізованих хворих на CОVID-19 в Одеській області зросла на 20 відсотків.

Раніше директор департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Левон Нікогосян заявив, що два тижні з початку серпня спостерігається різке зростання кількості захворілих на COVID-19 в Одеській області та загалом по Україні.

Кількість захворілих на COVID-19 мешканців Одеської області впродовж першого тижня серпня склала 313 осіб, що на 40,4% більше, ніж позаминулого.

Поділитися