29 березня 2024 р. 13:03

На Миколаївщині планують привести систему громадського здоров'я до світових стандартів

ФОТО: Миколаївська ОДА

(ФОТО: Миколаївська ОДА)

На Миколаївщині планують створити комплексну систему громадського здоров’я та інтегрувати її в європейську мережу.

Про це йшлося на першому засіданні регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я, вчора, 28 березня.

Під головуванням заступника начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Юрія Гранатурова зібралися представники структурних підрозділів обласної військової адміністрації, керівники закладів охорони здоров’я, громадських об’єднань, які провадять діяльність у сфері громадського здоров’я.

Головними темами для обговорення стали питання планування заходів, координація дій, прийняття та виконання рішень регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я.

На засіданні зазначалося, що система громадського здоров'я має сприяти зміцненню здоров'я, запобіганню хворобам покращенню якості та збільшенню тривалості життя населення.

Пріоритетні функції – профілактиці інфекційних і неінфекційних захворювань та доступу до послуг з імунопрофілактики.

Зокрема, йшлося про посилення системи охорони здоров’я за наступними напрямами:

  • запобігання хворобам, зміцнення здоров’я населення та збільшення тривалості життя шляхом впровадження профілактичних заходів, у тому числі направлених на фактори ризику неінфекційних захворювань;
  • забезпечення епідеміологічного нагляду, моніторингу, забезпечення готовності та реагування на загрози та надзвичайні ситуації;
  • розвитку комплексного підходу до розв’язання проблем громадського здоров’я;
  • забезпечення біологічної безпеки та біологічного захисту держави тощо.

Підбиваючи підсумки засідання, Юрій Гранатуров наголосив на важливості співпраці та координації дій між усіма зацікавленими сторонами для успішного функціонування системи громадського здоров’я.

Спільна робота та взаємодія всіх структур дозволять нам ефективно вирішувати завдання з підтримки громадського здоров’я в нашому регіоні. Це важливий крок у покращенні медичного обслуговування та забезпеченні здоров’я наших громадян, - зазначив він.

Нагадаємо, що 1 жовтня 2023 року вступив у дію Закон України від 06.09.2022 р. № 2573 "Про систему громадського здоров’я".

Закон дозволяє створити комплексну систему громадського здоров’я та інтегрувати її в європейську мережу відповідно до світових стандартів.

Також на законодавчому рівні в Україні вводиться термін "громадське здоров’я".

Нещодавно в обласному закладі охорони здоровʼя Миколаєва відкрили сучасне відділення урології та загальної хірургії.

Приміщення оснащене найсучаснішим обладнанням, що значно покращить та скоротить терміни реабілітації в післяопераційний період пацієнта.

Також у Миколаєві планують впроваджувати систему раннього виявлення туберкульозу для якісної боротьби з захворюванням. У 2023 році на Миколаївщині було зареєстровано 710 пацієнтів з активною формою захворювання.

З початку епідсезону у Миколаївській області зафіксовано 35 летальних випадків від наслідків коронавірусної хвороби. Медики уточнили, що хворіють у переважній більшості дорослі особи, які не були вакциновані протягом останніх 12 місяців.

На Миколаївщині від початку повномасштабної війни руйнувань зазнали 154 об'єкти медичної інфраструктури. Попри війну відновлення українських лікарень є одним із пріоритетів для держави.

Анна Бальчінос

Поділитися