10 листопада 2021 р. 21:12

У працівників 10 закладів дошкільної освіти Одеси виявили золотистий стафілокок

У працівників 10 закладів дошкільної освіти Одеси виявили золотистий стафілокок

Державне підприємство "Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб" на засіданні комісії з контролю за організацією харчування в Одесі представило результати перевірок закладів та установ, підпорядкованих департаментам освіти та науки, охорони здоров’я, праці та соціальної політики,  Служби у справах дітей Одеської міськради.

Як зазначили в центрі, зараз фахівці центру обстежують персонал закладів освіти на наявність стафілококу.

В Одесі вже перевірено 92 заклади підвищеного ризику, з них в 10 закладах дошкільної освіти було виявлено золотистий стафілокок у 11 працівників. Це більше 4%  від кількості обстежених. 

Також перевірки проводилися з липня по вересень 2021 року. Зокрема, було перевірено 15 закладів, з них чотири - дошкільної освіти, чотири загальноосвітні школи, чотири заклади для соціально незахищених громадян та три лікувальні заклади. 

Експерти центру спочатку відбирали матеріал, а потім провели лабораторні дослідження якості та безпечності харчових продуктів, питної води, змивів на патогенну та умовно патогенну мікрофлору з об’єктів довкілля та обладнання харчоблоків. Всього було відібрано та досліджено за бактеріологічними показниками 15 проб питної води,  14 проб готових страв  та 135 змивів.  Відхилень від чинних нормативів  не встановлено.

Нагадаємо, у жовтні спеціалісти Одеського обласного центру контролю та профiлактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України раптово обстежили працівників харчоблоків дитячих закладів на наявність носійства патогенного стафілококу та виявили його в 36 працівників.

Прокурори Суворовської окружної прокуратури Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівника приватного підприємства за фактом порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання отруєнням і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили поширення цих захворювань.

Внаслідок вживання недоброякісних харчових продуктів у липні цього року в лікарні отруїлося 5 дітей віком від 3 до 15 років.

Напочатку вересня до лікарні в Чорноморську звернулися батьки дітей, які є вихованцями одного дитячого садочка.

У липні Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомило про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед дітей, які відпочивали у готелі «BUGAS SEA VIEW» в Одеській області.

П'ятеро пацієнтів Одеської обласної дитячої лікарні, що на вулиці Воробйова, 3, отруїлися супом з їдальні закладу.

У Чорноморську трьох вихованців дитячого садка шпиталізували через отруєння.

Також Лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України за п'ять днів - з 2 по 7 червня - зареєстрував 31 випадок захворюваності на гострі кишкові інфекції у ТОВ «Дитячий заклад санаторного типу «Сергіївка». Діагноз - гострий гастроентероколіт.

Білгород-Дністровські поліцейські розпочали досудове розслідування за фактом отруєння дітей в дитячому таборі.

Поділитися