30 червня 2021 р. 21:39

Онлайн-медіа майже не аналізують перебіг вакцинації проти COVID-19

Онлайн-медіа майже не аналізують перебіг вакцинації проти COVID-19

Аналітичні матеріали, експертні думки й репортажі з місць щеплення в регіональних медіа займають лише 2,4% загальної кількості матеріалів про вакцинацію проти COVID-19.

Водночас, як свідчать результати дослідження Інституту масової інформації, проведеного в червні 2021 року в 10 регіонах України, 93,6% матеріалів у регіональних онлайн-медіа – це новини, оголошення й офіційні звіти про перебіг вакцинації. 

Дослідження також зафіксувало досить низький загальний відсоток матеріалів про вакцинацію: лише 3,5% загальної кількості матеріалів у новинних стрічках регіональних онлайн-медіа стосувалися цієї тематики.

Так, під час моніторингу був зафіксований критично низький показник аналітичних матеріалів, експертних думок, а також репортажів з місць щеплення щодо теми вакцинації. Експертні думки (колонки / блоги) й аналітичні матеріали становили в стрічках онлайн-медіа по 1% матеріалів відповідно, а репортажі з місць щеплення – 0,4%. Водночас новини про вакцинацію становили 48% матеріалів про вакцинацію, анонси / оголошення – 24,6%, офіційні звіти про перебіг вакцинації – 21% матеріалів загальної кількості публікацій на цю тему. На інші матеріали припало 4% загальної кількості публікацій про вакцинацію проти COVID-19.

Найбільше матеріалів про вакцинацію проти COVID-19 опублікували онлайн-медіа Львова, Кропивницького і Черкас – по 6% загальної кількості матеріалів в онлайн-медіа регіону відповідно. Найменше про вакцинацію писали у волинських і дніпровських онлайн-медіа – по 2% матеріалів відповідно.

Що стосується джерел інформації, то 40% джерел у матеріалах про вакцинацію проти COVID-19 були пресслужби, речники(-ці), 18% загальної кількості джерел інформації припали на соціальні мережі й месенджери, 14,5% джерел інформації – на офіційні сайти. Ще 11% джерел інформації стали інші українські медіа, а іноземні ЗМІ становили 3% джерел інформації. Зауважимо, що  авторських матеріалів про вакцинацію в регіональних онлайн-медіа було не більш ніж 8,5%. Ще 4% новин на цю тему зовсім не містили посилань на джерела інформації.

Нагадаємо, слідчі скерували до суду справу про погрози журналістці під час зйомки сюжету про пожежну безпеку в Одеській державній академії будівництва та архітектури. Охоронця вишу Миколу Яковенка, зокрема, звинувачують у перешкоджанні професійній діяльності журналістки «Українська служба інформації» Анни Покровської.

Інститут масової інформації (ІМІ) опублікував на своєму сайті щомісячний моніторинг «Барометр свободи слова» за травень 2021 року. 

Одеська обласна державна адміністрація підтвердила, що не має інструкцій чи інших нормативних документів щодо супроводу журналістів.

Перед засіданням комісії головний редактор ІзбірКома Валерій Болган повідомив, що до початку зазначеного заходу черговий співробітник Національної гвардії намагався не пустити його в будівлю. При цьому правоохоронець вимагав від журналіста, щоб той зателефонував до пресслужби обласної ради та викликав її співробітників, які мали провести його у відповідний кабінет.

Нагадаємо, що відбулося перше засідання по суті за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради. 

Валерій Болган за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя оскаржив у суді Правила пропускного режиму до будівлі, де знаходяться Одеська обласна державна адміністрація та обласна рада. Відповідачами є військова частина №3012 Національної гвардії України та голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

Поділитися