14 грудня 2020 р. 08:56

Одещина отримає шість апаратів ШВЛ за гроші Фонду протидії COVID-19

Одещина отримає шість апаратів ШВЛ за гроші Фонду протидії COVID-19

Від часу створення Фонду боротьби проти COVID-19 до придбання перших ШВЛ апаратів за гроші цього фонду минуло 8 місяців.

20 листопада на сторінці держпідприємства «Медичні закупівлі України» в Facebook з’явився допис про придбання 200 апаратів, 100 з яких уже розподілені наказом МОЗ по областях і ще 100 мають невдовзі прибути в Україну.

З першої сотні закуплених ШВЛ апаратів Одещина отримає шість.

За наказом Міністерства охорони здоров’я, в Одеській області ШВЛ апарати за гроші з Фонду боротьби проти COVID-19 отримають:

  • Подільська міська лікарня;
  • Міська клінічна інфекційна лікарня;
  • Центральна районна лікарня Ізмаїльської районної ради;
  • Арцизька ЦРЛ;
  • Біляївська центральна районна лікарня;
  • Міська лікарня №5.

Кожен апарат коштує 420 тисяч гривень, тобто Одещина отримає їх на 2 мільйони 520 тисяч гривень. Всі 200 апаратів коштуватимуть 84 мільйони. 

Для порівняння, з того самого Фонду протидії коронавірусній інфекції, за інформацією Укравтодору, Службі автомобільних доріг в Одеській області виділили 1 мільярд 495 мільйонів 743 тисячі 600 гривень.

Загалом більше половини грошей Фонду (а саме 35 з 66 мільярдів) виділили на потреби Мінінфраструктури, тоді як на потреби МОЗу — 14,3 мільярди гривень. 

У дописі «Медзакупівель України» сказано, що всі апарати «відповідають необхідним технічним характеристикам», а шведська компанія-дистриб’ютор «була перевірена на відповідність критеріям доброчесності та має досвід постачання апаратів ШВЛ до українських лікарень». 

Нагадаємо, що ще 29 квітня керівник МОЗ Максим Степанов повідомляв, що 100 мільйонів гривень, які Уряд виділив з Фонду боротьби проти COVID-19, вистачить на закупівлю приблизно 200 апаратів ШВЛ.

Станом на 4 серпня МОЗ не закупило жодного апарату ШВЛ за гроші з Фонду боротьби з COVID-19 – готувало для закупівель необхідні документи. 

За інформацією УНН, 20 серпня заступниця очільника МОЗ Світлана Шаталова розповіла, що закупівлями доручили займатися державному підприємству «Медичні закупівлі України». У липні там запропонували збільшити суму на 126 мільйонів гривень, пояснивши, що жоден з учасників торгів не забезпечив належний пакет документів і не відповідав тим чи іншим критеріям.
Світлана Шаталова зауважила, що МОЗ вважає «не дуже коректним і не дуже прийнятним» платити більше, і що з цією ситуацією «будуть розбиратися».

В березні Департамент охорони здоров'я Одеської міськради оголосив конкурс на закупку десяти апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Відповідний тендер опублікований на сайті електронних закупівель Prozorro. Зокрема, департамент планував витратити 5,68 мільйони гривень на шість апаратів для ШВЛ загального призначення для інтенсивної терапії, та чотири транспортних апарати ШВЛ.

 

Поділитися