19 вересня 2023 р. 21:22

Оновлено! Володимир Зеленський виступив на засіданні Генеральної Асамблеї ООН

Володимир Зеленський

(Фото: un.org)

У Нью-Йорку сьогодні, 19 вересня, розпочалася 78-а сесія Генеральної асамблеї ООН.

Вперше від початку російського вторгнення на засіданні Генасамблеї особисто виступив президент України Володимир Зеленський.

За словами Зеленського, йому відомо про спроби укласти "тіньові угоди за лаштунками" щодо російського вторгнення в Україну. "Злу не можна довіряти — запитайте пригожина, чи варто довіряти обіцянкам путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито", — заявив він.

Президент України закликав держави підтримати українську "формулу миру", яку він представить завтра на Раді безпеки ООН. Він також закликав долучитись до підготовки саміту "формули миру". 

За його словами, рф може розв'язати війну ще в низці країн: "Росія майже поглинула Білорусь, загрожує Казахстану та країнам Балтії".

Зеленський акцентував увагу на блокуванні українських портів із продовольством, шантаж навколо окупованої ЗАЕС та депортацію дітей.

Зазначимо, що також у перший день очікуються виступи президентів інших країн, зокрема, США - Джо Байдена, Польщі - Анджея Дуди, Туреччини - Реджепа Таїпа Ердогана, Бразилії - Луїса Інасіо Лули да Сілви

З 19 по 23 вересня світові лідери щодня братимуть участь у дебатах "Відновлення довіри та глобальної солідарності: прискорення дій щодо Порядку денного до 2030 року і його Цілей сталого розвитку для забезпечення миру, процвітання, прогресу та стійкості для всіх".

Попереднє пленарне засідання у рамках 77 сесії Генасамблеї відбулося 25 серпня.

Олена Болган

Поділитися