20 грудня 2023 р. 22:11

Одеситам розповіли, як працює російська пропаганда в Болгарії

Фото: Медіацентр Україна - Одеса

(Фото: Медіацентр Україна - Одеса)

Низка інформаційних видань, які працюють у медіапросторі Республіки Болгарія, активно розповсюджують проросійські наративи та інформацію спрямовану на компрометацію України в очах болгар. 

Про це повідомив під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Одеса асоційований експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Карпеченко

За його словами, десять таких сайтів із 6,5 мільйонною аудиторією працюють над створенням проросійського контенту, який своєю чергою розповсюджують понад сотня сайтів-супутників. 

Сайти-супутники необхідні для подолання блокування основних повідомлень в соціальних мережах. Утім крім медіа проросійські меседжі розповсюджували представники певних політичних сил Болгарії. 

Загалом дослідження продемонструвало наявність багаторівневої структури онлайн-видань, створена спецслужбами росії у Болгарії, наведені практичні приклади розповсюдження російської дезінформації через проросійські політичні сили та інформпростір.

"Чому саме Болгарія? В першу чергу це пов'язано з тим, що в Україні є велика болгарська діаспора, яка налічує близько 300 тисяч осіб, основна маса яких мешкає в Одеській області, та існують тісні зв'язки з Республікою Болгарія", – пояснив мету дослідження Ігор Карпеченко.

Але, всупереч наявним у деяких колах уявленням про проросійськи настрої українських болгар, болгари України намагаються протистояти цій пропаганді.

Наприклад, створивши інформаційний проєкт "Бессарабський фронт".

оманді проєкту, яка складається з українців болгарського походження, вдалося втілити цю ідею в життя та ось вже 18 місяців ми ведемо боротьбу за правду, за Україну та за зміцнення українсько-болгарської дружби", – розповів головний редактор болгаромовного онлайн-медіа "Бесарабський фронт" Олександр Барон.

За словами Ігоря Карпеченка, проведений аналіз російського впливу на інформпростір Болгарії підштовхнув команду до ідеї провести аналогічні дослідження в Молдові.

Кирило Бойко

Поділитися