13 жовтня 2023 р. 11:13

Кабмін відкриває пункт пропуску Кучурган, що був закритим від початку війни

Фото: Focus.ua

(Фото: Focus.ua)

Кабінет міністрів України вирішив відкрити міжнародний пункт пропуску Кучурган в Одеській області, який був закритий з початку війни. Пункт Кучурган розташований на кордоні з Молдовою у тій частині, яка з початку 1990-х окупована російськими військами. 

Про це йдеться в розпорядженні уряду № 920-р.

Нагадаємо, що Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області провела п'ять закупівель щодо поточного ремонту пунктів пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення.

Також Україна та Молдова проводять перемовини, результатом яких можуть стати відкриття нових митних пунктів пропуску в Одеській області, натомість розглядається варіант закриття тих пропускних пунктів, які сьогодні не рентабельні.

Закрити зокрема планують пункти пропуску на кордоні з Молдовою, які перетинають менше ніж 10 осіб на добу. Таких нині на Одещині близько 15 штук. Загалом їх закриття ніяк не вплине на пропускну спроможність.

Раніше ми писали, що український онлайн-сервіс бронювання місця для перетину кордону вантажівками запрацював 8 травня, на чотирьох пунктах пропуску Одеської області. 

Також Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та міністр інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдова Лілія Дабіжа підписали протокол про зміни до угоди між урядами країн про діяльність залізничного транспорту.

Протокол передбачає спрощення контрольних процедур залізничного транзиту вантажів з пунктом відправлення та пунктом призначення Україна або Республіка Молдова, або коли пункт відправлення або пункт призначення знаходиться на території третьої держави, наприклад Румунія.

Сергій Лозовський

Поділитися