18 липня 2020 р. 14:02

Заставу для кандидатів в мери Одеси оцінили в 147 тисяч гривень

Заставу для кандидатів в мери Одеси оцінили в 147 тисяч гривень

16 липня Верховна Рада у другому читанні підтримала зміни до Виборчого кодексу, які передбачають, зокрема, зниження застав на місцевих виборах. Водночас парламент запровадив грошові застави на всіх рівнях, тоді як попередня редакція кодексу передбачала, що застави сплачують лише на виборах до великих міст (де від 90 тисяч виборців) та до облрад.

Вибори призначені на 25 жовтня.

Дискусії щодо необхідності зменшення застав тривали ще від січня цього року, коли широкого резонансу набула новина про те, що, згідно з Виборчим кодексом, застави на місцевих виборах зростуть майже в 40 разів порівняно з виборами 2015 року. На таке значне зростання застав, з одного боку, вплинуло збільшення мінімальної заробітної плати, до якої прив'язана формула розрахунку. З іншого боку, депутати парламенту попереднього скликання свідомо пішли на підвищення застав нібито задля боротьби з технічними кандидатами. У результаті балотуватися на посаду міського голови Києва стало дорожче, ніж у президенти країни (застава – понад 4 млн проти 2,5 млн).

Аналітики громадського руху ЧЕСНО опублікували розрахунок майбутніх застав.

Водночас інші поправки до Виборчого кодексу передбачають, що грошові застави буде запроваджено на всіх рівнях, незалежно від кількості виборців. Однак формули розрахунку різняться.

*МЗП – мінімальна заробітна плата

Саме ці формули розрахунку застав парламент підтримав на сесійному засіданні 16 липня.

Отже, грошові застави за партійні списки у громадах, де від 10 тисяч до 90 тисяч виборців, не перевищуватимуть 18 892 грн.

Розрахунки є орієнтовними та ґрунтуються на даних Державного реєстру виборців станом на кінець 2019 року.

Точні суми застав визначатиме ЦВК відповідно до актуальних даних про кількість виборців у тому чи іншому населеному пункті.

Раніше ГМ ОПОРА оцінили зміни до Виборчого кодексу

Поділитися