12 жовтня 2020 р. 19:21

Як формували склад дільничних комісій на Одещині: порушення термінів і жеребкування без засідання

Як формували склад дільничних комісій на Одещині: порушення термінів і жеребкування без засідання

У переважній більшості територіальні виборчі комісії в Одеській області, де ОПОРА спостерігала за процесом утворення дільничних виборчих комісій, дотрималися необхідних процедур, за винятком кількох.

Спостерігачі ОПОРИ в Одеській області слідкували за процесом утворення ДВК Ізмаїльською міською, Болградською міською, Березівською міською, Роздільнянською міською, Білгород-Дністровською міською, Подільською міською ТВК, а також чотирма районними в місті Одесса ТВК.

Як повідомляє ОПОРА, у Подільській міській ТВК під час жеребкування та утворення ДВК спостерігачка зафіксувала низку порушень. По-перше, жеребкування відбувалося 9 жовтня, що не відповідає ст. 204 Виборчого кодексу, відповідно до якої цей процес мав відбутися до 8 жовтня включно.

По-друге, процедура жеребкування проводилося для кожної ДВК окремо, а з прозорого пристрою діставали не жеребки з номерами, а прізвища кандидатур із позначенням суб'єкта подання, які не будуть включені до складу кожної окремої ДВК. Однак, відповідно до п. 17 «Порядку проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з місцевих виборів» процедура жеребкування проводиться один раз щодо всіх дільничних виборчих комісій одночасно. Відповідно до п. 16 Порядку, за дорученням головуючого на засіданні територіальної виборчої комісії член цієї комісії або особа з числа залучених працівників дістає з пристрою жеребок і розпаковує його, якщо жеребок запакований, демонструючи та оголошуючи нанесений на ньому номер. Такі номери заносяться членом територіальної виборчої комісії до відомості, де зазначається визначена жеребкуванням черговість включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Окрім цього, проводячи процедуру жеребкування, члени Подільської ТВК не вкинули до прозорого пристрою кандидатури від місцевої організації «Партії Шарія», а тому провели таку ж процедуру повторно з включенням представників зазначеного суб'єкта.

При цьому процедура формування ДВК не викликала зауважень у членів ТВК.

Болградська міська ТВК утворила дільничні виборчі комісії без проведення засідання комісії. Так, 7 жовтня спостерігачу ОПОРИ в приміщенні ТВК присутні члени комісії повідомили, що проведення засідання в цей день не заплановане. Однак наступного дня на сайті Болградської райдержадміністрації оприлюднили постанову Болградської міської ТВК про проведення жеребкування щодо визначення кандидатур, які підлягають включенню до складу відповідних ДВК, що утворюються Болградською міською ТВК.

У коментарі спостерігачу ОПОРИ голова комісії повідомила, що засідання ТВК по утворенню ДВК не проводилося, а жеребкування по включенню кандидатур до складу дільничних виборчих комісій відбувалось «в процесі роботи комісії»:

Нагадаємо, що в Приморській ТВК міста Одесі жеребкування в ТВК закінчилося викликом поліції.

В інших випадках процес утворення ДВК пройшов без явних ознак порушень та конфліктів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися