17 жовтня 2020 р. 19:25

В Одесі суд скасував постанову районної ТВК про формування дільничних виборчих комісій

В Одесі суд скасував постанову районної ТВК про формування дільничних виборчих комісій

Одеський окружний адміністративний суд 14 жовтня задовольнив позов Одеської обласної організації політичної партії «Слуга народу» до Суворовської районної в місті Одесі ТВК та Одеської міської ТВК.

Як повідомляє ОПОРА, позивач оскаржив постанову Суворовської районної в м. Одесі ТВК №22 «Про утворення та формування складу дільничних виборчих комісій» від 8 жовтня. Як йдеться у рішенні суду, 10 жовтня Одеська обласна організація політичної партії «Слуга народу» подала скаргу до Суворовської районної ТВК, оскільки вважає, що при ухваленні цієї постанови відбулося порушення принципу рівності виборчих прав, а саме під час визначення керівного складу дільничних виборчих комісій. Цю скаргу ТВК лишила без розгляду через неналежне оформлення, після чого партійна організація звернулася до суду.

Згідно з оскаржуваною постановою, найбільше посад голів ДВК отримали партії «За майбутнє» – 22, «Опозиційна платформа – За життя» – 21 та ВО «Батьківщина» – 19. Партія «Слуга народу» отримала 1 посаду голови ДВК. Посади заступників голів ДВК найбільше отримали партії ВО «Батьківщина» – 22. «Опозиційна платформа – За життя» – 20 та «За майбутнє» – 19. Партія «Слуга народу» отримала дві посади заступників. Серед секретарів ДВК  найбільше представників «За майбутнє» – 23, «Опозиційна платформа – За життя» та ВО «Батьківщина» – по 20 осіб. Партія «Слуга народу» отримала одну посаду секретаря ДВК.

При цьому, дослідивши письмові докази, суд встановив, що у Суворовської ТВК була можливість розподілити керівні посади в дільничних виборчих комісіях, керуючись принципами ч. 6 ст. 204 Виборчого кодексу України: «Голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання».

У результаті суд визнав постанову ТВК протиправною та скасував її, а також зобов’язав Суворовську районну у м. Одесі ТВК повторно розглянути документи, подані місцевими організаціями партій щодо включення кандидатур до складу ДВК у Суворовському районі міста Одеси. При цьому Одеський окружний адміністративний суд відмовив обласній організації політичної партії «Слуга народу» у задоволенні вимоги зобов’язати Одеську міську територіальну виборчу комісію достроково припинити повноваження всього складу Суворовської районної ТВК у зв’язку з одноразовим грубим порушенням Конституції, Виборчого кодексу і законів України.

Згідно з ч. 1 ст. 204 Виборчого кодексу дільнична виборча комісія утворюється відповідною міською чи районною у місті, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії. Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають: 1) місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; 2) місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори;  3) місцеві організації політичних партій, від яких зареєстровано кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) рад; 4) кандидати у депутати сільських, селищних, міських (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) рад; 5) кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися