24 жовтня 2020 р. 13:24

Перед виборами маніпуляції в одеських соцмережах та Телеграм-каналах стали більш «агресивними»

Перед виборами маніпуляції в одеських соцмережах та Телеграм-каналах стали більш «агресивними»

Ступінь маніпулятивного впливу матеріалів із ознаками «джинси» зростає перед виборами. Про це свідчать результати моніторингу засобів масової інформації та соціальних мереж (Facebook-пабліки, Телеграм-канали) Одеси та Одеської області, який проводили експерти спільно з виданням ІзбірКом та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

Періодом спостережень були три тижні: кінець вересня – початок жовтня (28.09 – 18.10).

Так, на першому тижні ступінь маніпулятивного впливу склав 2,7 (загальний показник 634 на 213 текстів із ознаками політичної замовності), а на другому та третьому – 3,9 та 3,7 відповідно (загальний показник 868/222 та 938/253). При цьому, якщо ступінь впливу на третьому тижні трохи знизився, то кількість текстів із ознаками «джинси» - зросла.

«Найбільшими проблемами ФБ-спільнот та Телеграм-каналів Одеського регіону залишаються тексти-«зливи», компромат, дезінформація, часом зустрічаються маніпулятивні рейтинги. Також часто з’являється «позитивна» джинса, в якій агітують за політиків чи партії, розповідаючи про зустрічі із виборцями, «передвиборчий» благоустрій та ін.», - зазначив координатор проєкту Валерій Болган.

Найбільше маніпулятивний вплив зріс на таких каналах/пабліках: «Одесса как она есть», «Х..вая Одесса», «Одесские новости», «Одесса Регион…», «Типичный Аккерман», «Живой Подольск» - на другому тижні. «Одесские новости», «Одесса Регион…», «Типичный Аккерман» - на третьому.

Нагадаємо, що під час презентації результатів першої хвилі моніторингу, експерти зазначили про те, що більшість політичних матеріалів одеських мережевих ЗМІ, Facebook-спільнот та Телеграм-каналів перед виборами мають ознаки замовності, при цьому деякі медіа зловживають і проросійською пропагандою.

Поділитися